Redactie: 8 baby’s geboren met een te kleine schedel


Vanaf eind 2015 tot eind 2016 zijn vermoedelijk acht baby’s geboren met syndromen die in verband gebracht kunnen worden met het zika-virus. Twee van deze gevallen zijn bevestigd. Het gaat om baby’s die geboren zijn met een kleine schedel. Suriname heeft hierover gerapporteerd aan de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho).

Het hoofd van het lab van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, John Codrington, legt uit dat de baby’s niet perse een klein hoofd hebben als gevolg van zika. Bij sommigen is er bijvoorbeeld een kleiner hersenvolume geconstateerd. “Men is tot de ontdekking gekomen dat ook in de hersenen zaken fout kunnen gaan.”

In dezelfde periode zijn vier mannen ouder dan 55 jaar overleden aan zika. Bij alle vier was er sprake van onderliggende aandoeningen. Verder zijn er ook vijftien gevallen van het Guillain-Barré syndroom gerapporteerd, waaronder vier laboratorium bevestigde gevallen. Tien van de gevallen zijn in 2016 geconstateerd. Personen van 60-65 jaar vormen de grootste groep ‘slachtoffers’.

De Paho meldt dat experts zika beschouwen als een langetermijn uitdaging voor de volksgezondheid. Ze doen dit naar aanleiding van de verklaring van de de Commissie voor noodgevallen van de Wereld Gezondheidsorganisatie die zich bezighoudt met onder andere de Zika-epidemie. Volgens Codrington zijn de syndromen en andere zaken die geconstateerd worden, naweeën van de epidemie.


(Voorbeeld: Baby met een kleine schedel)

Hij zegt dat de deskundigen in Suriname, onder andere het lab personeel, zich volledig hebben ingezet tijdens de zika-epidemie. “Het was moeilijk, maar we hoeven niet ontevreden te zijn over de output.”
Codrington merkt op dat er in het laboratorium af en toe, door de economische situatie in het land, ongemakkelijkheden waren, maar met een goed gemotiveerd team is het gelukt om het maximale eruit te halen.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.