Redactie: Houdt Suriname air Cargo zich niet aan de regels op Schiphol?


Schiphol roept hulp van de rechter in om het luchtvrachtbedrijf Surinam Air Cargo van het vliegveld te jagen. Eerder deed De Nederlandsche Bank onderzoek naar illegale geldtransporten bij deze onderneming.

Surinam Air Cargo (SAC) huurt al vijfentwintig jaar een loods op het luchthaventerrein. Volgens Schiphol overtreedt het vrachtbedrijf voortdurend de voorschriften door pallets, containers en dozen buiten de loods neer te zetten. „Hierdoor komt de brand- en verkeersveiligheid ernstig in gevaar”, stelt de luchthaven.


SAC is gespecialiseerd in het vervoeren van pakketten van de Surinaamse gemeenschap in Nederland naar hun familieleden in Paramaribo. Het bedrijf heeft buiten Schiphol vier vestigingen in Amsterdam Zuidoost en in Rotterdam, waar de Surinaamse Nederlanders hun luchtpost kunnen afgeven. „In slechte tijden zijn dat echte overlevingspakketten”, weet hun advocaat Leen Hennink, die geen flauw idee zegt te hebben waarom Schiphol SAC plotseling van het luchthaventerrein wil weren. „Vierentwintig jaar lang was er geen vuiltje aan de lucht. Vorig jaar begonnen ze opeens te piepen”, zegt Hennink.

Een jaar eerder legde De Nederlandsche Bank (DNB) het bedrijf een last onder dwangsom op, omdat het weigerde mee te werken aan een onderzoek van de toezichthouder naar illegale geldtransporten.
Volgens DNB had SAC binnen enkele maanden voor 1,2 miljoen euro illegale geldtransporten uitgevoerd tussen Nederland en Suriname. In 2013 deed DNB in verband met dit onderzoek een inval bij een zusterbedrijf van SAC in Amsterdam. SAC ging in beroep tegen het besluit van DNB.
Bron: Telegraaf

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.