Redactie: December proces gaar door!

Bouterse Suriname


Er is besloten dat het proces om de Decembermoorden wordt voortgezet. Rechter Cynthia Valstein-Montnor negeert daarmee het gebod van president Bouterse om het hele proces stop te zetten. Namens de krijgsraad zei ze dat er geen beletselen zijn om door te gaan met de rechtszaak.

Onmiddellijk daarna werd de zitting geschorst op verzoek van de aanklager. Er moet nu worden bepaald wanneer de strafeisen tegen de 25 verdachten, onder wie hoofdverdachte Bouterse, worden voorgelezen. Het kan zijn dat dat in fases gebeurt en dat het wordt uitgespreid in de komende dagen of weken.

De Decembermoorden werden gepleegd in 1982. Het regime-Bouterse stelde toen vijftien “tegenstanders” van het regime terecht in het militaire fort Zeelandia.

De zaak sleept sindsdien en verdeelt de bevolking. Bouterse wilde er een streep door zetten via de Amnestiewet, die de verdachten vrijstelt van vervolging. Volgens Bouterse brengt het proces de staatsveiligheid in gevaar.

Nabestaanden van de slachtoffers zien bet besluit van de krijgsraad als een overwinning voor de rechtsstaat Suriname.
Bron: NOS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.