Redactie: 20 jaar. Straf eis voor stiefvader die stiefdochters besmette

De met hiv-besmette stiefvader, Antonio L., riskeert 20 jaar celstraf. De openbare aanklager, Astrid Niamat, achtte de feiten tegen deze verdachte wettig en overtuigend bewezen.

Antonio wordt ervan verweten zijn 4 minderjarige stiefdochters (onbeschermd) seksueel te hebben misbruikt. Het feit heeft hij gepleegd in de periode 2009 – 2013. Antonio was toen al hiv-besmet. De kinderen zijn momenteel tussen de 13 en 16 jaar oud en allen hiv-positief. De slachtoffers zijn allen bij de politie uitgebreid gehoord.
De verklaringen van de kinderen zijn volgens de vervolging consistent. Zij hebben verklaard dat de verdachte de strafbare feiten te Ephraimzegen en te Paranam heeft gepleegd. Op basis van deze 2 adressen heeft het Openbaar Ministerie (OM) in het Tweede Kanton een strafvoorstel van 15 jaar onvoorwaardelijk gedaan en in het Derde Kanton een gevangenisstraf van 5 jaar met aftrek gevorderd. Dat wil zeggen dat deze verdachte een straf riskeert van in totaal 20 jaar met aftrek. De verdachte heeft in zijn verhoor toegegeven dat hij de slachtoffers op beide aangehaalde adressen heeft misbruikt. De verdachte was vaak alleen met de kinderen en moest op ze letten. De kinderen hielpen hem vaak met montagewerkzaamheden.

Zij waren steeds hangerig en plotseling kwam het in hem op om de kinderen te vingeren. De toen 9-jarige had haar vader betrapt toen hij bezig was een van haar zussen te misbruiken. De verdachte bleef erbij dat hij met de 2 ouderen seks heeft gehad. Volgens de officier van justitie wist de verdachte in 2009 al dat hij hiv-positief was getest. Volgens de verdachte was het resultaat hem niet duidelijk voorgehouden; hij wist in feite niet wat dat inhield. Toen Antonio in 2013 ziek werd, kwam hij tot de ontdekking dat hij besmet was. Deze verklaring van de verdachte achtte het OM ongeloofwaardig.

In deze zaak zijn een psychologisch en een psychiatrisch rapport uitgebracht. Echter verschillen de bevindingen van de desbetreffende deskundigen van elkaar. De psycholoog komt tot de conclusie dat tijdens het onderzoek bij de verdachte Antonio een verstandelijke beperking is waargenomen. De deskundige adviseert hierbij om betrokkene ten aanzien van de ten laste gelegde feiten, indien bewezen, als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. Hier tegenover stelt de psychiater dat er geen psychiatrische stoornissen zijn waargenomen. De verdachte in kwestie kan wel degelijk onderscheid maken tussen goed en kwaad. De psychiater stelt ook nog dat de verdachte zich bewust is van de gevolgen van onacceptabele en strafbare gedragingen. Op basis hiervan concludeerde de psychiater dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is en indien de feiten bewezen worden hem deze volledig mogen worden aangerekend.
Advocaat Shefanie Amirkhan pleitte voor strafvermindering. “Natuurlijk zijn de gedragingen van de verdachte niet goed te praten. Maar hij heeft vanaf het prille begin meegewerkt aan het onderzoek en heeft enorm veel spijt ervan.” De verdachte zei in zijn laatste woord dat de straf aan de hoge kant is. Op de volgende zitting velt rechter Siegline Wijnhard vonnis in deze zaak. Antonio blijft in arrest.
Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.