Redactie: Doekhie: “Ik spang mij niet, ik ga mijn niveau niet verlagen”

“Leerkrachten moeten boven hun emoties staan’, zegt het NDP-assembleelid Erwin Linga desgevraagd aan Dagblad Suriname. Linga heeft 34 jaren les verzorgd op de glo-scholen in het binnenland. Naast onderwijzer is hij ook schoolleider geweest.

Dat de leerkrachten met borden protesteren met als opschrift ‘Doekhie, onvoltooid verleden tijd,’ keurt hij helemaal af. ‘Dit krijg je wanneer men emotioneel reageert’, legt hij uit. Volgens Linga moet niet vergeten worden dat de leerlingen al de taferelen van hun leerkrachten volgen. ‘Je bent een voorbeeldfiguur, je kan niet emotioneel gaan reageren. De leerling ziet alles wat je doet. Ze gaan zeggen, ‘zo is mijn juf’.’
Doekhie zegt niets
Dagblad Suriname maakte ook contact op met het NDP-assembleelid Rachied Doekhie, die een hele poos geen populariteit geniet onder de leerkrachten. ‘Ik spang mij niet, ik ga mijn niveau niet verlagen, mijn hoofdakte is ouder dan hun allemaal’, was het enige dat hij kwijt wilde. Hij wilde verder geen woorden vuil maken over deze kwestie. Ook Doekhie is van huis uit wiskunde- en natuurkundeleerkracht. Behalve op Mulo Paradise heeft hij ook lessen verzorgd in Paramaribo. Districtscommissaris Jerry Miranda is één van zijn leerlingen geweest.
Achterstand nooit in te halen

Linga geeft verder mee dat de achterstand van de 10 volle dagen, waarbij de leerkrachten geen lessen hebben verzorgd, nooit in te halen zal zijn. ‘Het woord inhalen is maar een term, in werkelijkheid, in de praktijk is het onmogelijk om de achterstand weg te werken.’ Linga wijst er ook op dat hoewel een leerkracht nooit verzuimt, er altijd sprake is van een achterstand op school. Dit komt vanwege gebrek aan tijd. ‘Dan heb ik het over de kernzaken en niet de bijzaken. Feit is dat uiteindelijk de leerlingen het gelag zullen moeten betalen voor hun stakende leerkrachten. Zij zullen volgepropt worden met overmatig veel leerstof.’ De parlementariër vreest ervoor dat zich een situatie zal voordoen op scholen van ‘wie niet kan volgen, volgt niet’.
Leerkrachten willen altijd meer geld
Linga zegt dat hij in de 34 jaren dat hij onderwijzer en schoolleider is geweest, hij nooit heeft deelgenomen aan een staking. ‘Ze willen altijd maar één ding en dat is meer geld.’ Hij zegt ook met klem dat het tot nog toe geen enkele vakbondsleider is gelukt om riante salarissen voor leerkrachten te realiseren. Linga gelooft niet in een minimumsalaris van SRD 4.000. ‘De staatskas moet dit ook kunnen dragen.’ Linga vindt dat leerkrachten uiteindelijk hebben gekozen voor hun beroep en dat zij hun leerlingen centraal moeten stellen. ‘Je hebt ervoor gekozen om les te geven aan de kinderen, maar je gaat staken terwijl je heel goed weet dat het kind eronder zal lijden.’
BRon: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.