Redactie: Geen geld om de leerkrachten per vliegtuig te vervoeren

Bijna 225 leerkrachten die in het binnenland werken vertrekken zaterdagochtend naar hun standplaatsen aan de Boven Suriname en Boven Marowijne. Hun bagage is vrijdag per vrachtauto getransporteerd van Paramaribo naar Langatabbetje en Atjoni en wordt zaterdag, met de leerkrachten, per boot verder vervoerd naar de diverse dorpen.

In sommige gevallen kan zo een bootreis zelfs zes uren duren. Het merendeel van de leerkrachten was met vakantie in Paramaribo, maar er zijn ook enkelen die voor het eerst in het binnenland gaan werken. De leerkrachten zijn wel verzekerd, maar hun eigendommen niet. Het is de bedoeling dat de scholen maandag weer opengaan.

De leerkrachtenbezetting is niet overal optimaal, maar met improvisatie lukt het wel. Dat personeel en leerkrachten pas nu vertrekken komt door het gebrek aan geld bij de overheid. Normaliter zou het transport per vliegtuig plaatsvinden, maar daarvoor is er geen geld.

Franklin Misiekaba, coördinator nucleuscentrum te Stoelmanseiland, het centrum dat onder andere zorgt voor infrastructuur, combineert deze functie met die van parttime leerkracht. Hij spreekt van “een prettig gevoel om terug te gaan, ondanks de moeilijke omstandigheden waaronder het werk soms moet worden gedaan.” Hij wordt vooral gestimuleerd door de drang om de kinderen te helpen.
Omdat de leerkrachten langer in de stad zijn gebleven hebben de kinderen een achterstand in het leerprogramma van tien dagen. Hoe dan ook zal die worden weggemaakt, omdat het landelijk toetsenprogramma gelijk loopt en dezelfde stof wordt verwerkt in de toetsen. Misiekaba zegt dat de leerkrachten er wel voor moeten zorgen dat bij het inlopen van de achterstand de leerlingen niet overbelast worden.
Bron: DWT

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis