Redactie: Morgen eindelijk duidelijkheid voor de rappers

De rechtszaak tegen de leden van de Haagse rapgroep Strictly Family Business (SFB) gaat vrijdag verder in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De zaak werd een dag uitgesteld, omdat de rechter de zaak tegen verdachte Kaene Marica (KM) heeft samengevoegd met de zaak tegen Francis Edusei (Frenna) en Jackie Osei (Priceless), meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Twee jaar geleden zouden de rappers van SFB seks hebben gehad met een vijftienjarig meisje en een video daarvan op internet hebben gezet. Op hiphopblogs circuleerde het filmpje en bleef het de rappers achtervolgen.
Vlak voor de jaarwisseling, op 28 december, waren de rappers in Paramaribo voor een optreden en werden ze aangehouden op verdenking van verkrachting, seks met een minderjarige en het verspreiden van een video daarvan.

De moeder van het slachtoffer deed twee jaar geleden al aangifte tegen de rappers. Inmiddels heeft zij die aangifte echter ingetrokken, omdat ze zegt te zijn geschrokken van alle ophef over de zaak. De minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie neemt de zaak namelijk hoog op. De aanpak van seksueel misbruik is één van haar prioriteiten. Tegen de NOS zei de minister eerder dat zij kindermisbruik ‘bespreekbaar’ wil maken en ‘ keihard’ wil aanpakken.

Rapper Keane ‘KM’ Marica wordt door de Surinaamse politie naar de ingang van de rechtbank begeleid. Foto ANP

In De Ware Tijd keurt zij het intrekken van de aangifte door de moeder af. Ze benadrukt dat het Openbaar Ministerie bevoegd is om de verdachten alsnog te vervolgen. KM, die zeventien was toen het gebeurde, is tot nu toe de enige die bekend heeft. Door de leeftijd van de verdachte rees de vraag of er geen sprake was van seks tussen twee minderjarigen. De rechter voegt zijn zaak nu echter samen met die van zijn mederappers Frenna en Priceless.
De zaak zorgt voor veel ophef in Suriname, maar ook in Nederland. Feyenoord-speleer Eljero Elia uitte afgelopen zondag nog zijn steun aan SFB door een doelpunt aan hen op te dragen. Hij maakte een kruis met zijn armen, alsof hij in de boeien was geslagen.

Tegenover De Volkskrant zei Elia: „Die jongens moeten naar huis. Naar hun familie. Ik vind het onmenselijk. Ze worden genaaid. Niemand doet iets in Nederland, daarom moest ik aandacht vragen voor deze zaak.”

Ook verschillende rappers zoals Ronnie Flex en Ruben Fernhout van The Partysquad hebben een oproep gedaan voor vrijlating met de tekst: ‘FREE SFB’.

Tegen 3voor12 zei de muziekgroep vorig jaar in een interview: „We zijn hartstikke vrouwvriendelijk, hoor.” Wat opvalt schrijft 3voor12 is dat SFB vaak rapt over ‘baby’s’ en ‘dames’ in plaats van ‘bitches’, zoals veel rappers doen. „We rappen soms wel gekke dingen, maar we zijn niet van de ‘bitches’. Doe normaal, man”, aldus Frenna.
Het meisje, waar de jongens van SFB seks mee gehad zouden hebben, reageerde onlangs ook zelf op de zaak: „Niemand weet iets. Alleen wij die daar waren. Praten jullie geen onzin, het is mijn leven, het is het leven van die jongens. Het is geen pedofilie. We zijn jongeren onder elkaar. We zitten in onze kaulo pubertijd. Ik hoop dat alles rustig wordt en iedereen gewoon weer zijn leven kan leiden. Klaar, punt uit.”
Bron: Metro
Eerdere berichten:

Video: Eljero Elia hoopt dat leden van rapgroep snel vrijkomen

Video: Reactie van ouders rapper en meisje uit de video

 

Redactie: Moeder van ‘gebruikt’ meisje trekt aanklacht in

Redactie: Opgepakte leden rapgroep nog langer vast

Video: Minister trots dat leden van rapgroep alsnog opgepakt zijn.

Redactie: 3 rappers uit bekende groep opgepakt in Suriname

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.