Video: Amsterdam zonder stroom

Dinsdagochtend zaten duizenden mensen zonder stroom in Amsterdam en omgeving. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de huishoudens zelf, maar ook voor onder meer de hulpdiensten, treinreizigers en automobilisten. Aanvankelijk trof de stroomstoring zeker 360.000 huishoudens. Stapsgewijs hadden steeds meer mensen in Amsterdam weer stroom. Rond 06.30 waren ongeveer 160.000 huishoudens in Amsterdam-Noord, Landsmeer en aan de oostkant weer van stroom voorzien. Omstreeks 09.30 hadden ook de 27.000 huishoudens in Zaandam weer stroom.
Hoewel de elektriciteit na een paar uur weer terug was, hebben Amsterdam Noord, Nieuw-West en Westpoort voorlopig geen stadswarmte. „Alles wordt nu weer opgestart, maar het water is afgekoeld. Het duurt even voordat dit weer op de juiste temperatuur is gebracht. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk op orde te krijgen”, aldus een woordvoerster van Nuon. (Elektriciteitsbedrijf)

Voor de politie was het een drukke ochtend. „Er waren vooral veel telefoontjes, ook om te melden dat er sprake was van een stroomstoring”, vertelt Frans Zuiderhoek, woordvoerder politie Amsterdam, tegen Metro. „Er belde zelfs iemand met de melding dat hij zijn iPad niet kon opladen.”.


(foto NOS)

Daarnaast werden zoveel mogelijk agenten de straat opgestuurd, en dat betekende dat veel agenten een langere nachtdienst draaiden. De politieauto’s reden met zoeklicht aan, „zowel om de straten te verlichten als om op te vallen en aanwezig te zijn”, aldus Zuiderhoek.

Opvallend was dat er op dinsdagochtend juist minder aanrijdingen waren dan gebruikelijk. „Waarschijnlijk zijn mensen voorzichtiger gaan rijden”, denkt Zuiderhoek.

Ook ziekenhuizen in de regio Amsterdam hadden last van de stroomstoring. Zo draaiden meerdere ziekenhuizen op de noodvoorziening. ,,We hadden gewoon stroom en nu gaat het weer op de normale manier. Het is alleen nog een beetje wiebelig, dus daarom kan het zijn dat operaties iets worden opgeschoven”, vertelt een woordvoerster van het BovenIJ Ziekenhuis
In MC Slotervaart is besloten om helemaal geen operaties en andere ingrepen uit te voeren. De Poliklinieken sluiten bovendien na 12.00. Net als bij de politie werden de nachtdiensten uitgebreid omdat het personeel niet op tijd op bestemming kon zijn.
Bron: Metro
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.