Redactie: Valies vraagt begrip van ouders leerlingen

protest Suriname

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), overweegt een rechtszaak in te dienen tegen onderwijsminister Robert Peneux. De reden hiertoe is de krenkende en beledigende uitlating die de bewindsman vorige week in het parlement heeft gedaan over het onderhoofd van de openbare school te Uitkijk.

De bewindsman beschuldigde de onderwijsgevende Rekha Biharie publiekelijk ervan met kasgeld van de school ervandoor te zijn gegaan. Volgens de vakbondsleider is het een kwalijke zaak dat Peneux allerlei uitspraken doet om alleen een discussie te kunnen winnen. “Het lijkt erop alsof hij zich niet druk maakt wat met de reputatie van de betrokkenen gebeurt. Het bekladden van mensen kan niet worden toegestaan. De overheid kan niet zo met haar onderdanen omgaan”, aldus Valies in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK).
De vakbondsleider benadrukt dat de minister tijdens zijn betoog in DNA verschillende uitlatingen heeft gedaan die als onfatsoenlijk kunnen worden aangeduid. Zo vindt hij dat Peneux zich richt op andere zaken, terwijl het hoofdprobleem de benoeming van een nieuwe schoolleider is. Biharie zei eerder aan de krant dat zij in opdracht van haar superieuren een bedrag van SRD 150 heeft overgedragen aan de verantwoordelijke persoon. Hier waren zelfs de districtscommissaris van Saramacca, een vertegenwoordiger van BBO, de nieuwe schoolleider en een politieagent aanwezig. De onderwijsgevende benadrukt dat de minister goed geïnformeerd moet zijn alvorens hij mensen publiekelijk beschuldigt. Nu wordt zij platgebeld en door een ieder voor dief uitgemaakt. Erger volgens haar is dat de bewindsman doet alsof zij met miljoenen ervandoor is gegaan, terwijl het slechts om een bedrag van SRD 150 ging.

Het bedrag was de opbrengst van sap en frisdrank-verkoop. Valies benadrukte dat het inderdaad het beleid van het ministerie is om schoolleiders aan te wijzen en te benoemen. Echter is het ook het democratisch recht van de leerkrachten en de bond om hiertegen protest aan te tekenen.


(Foto Actionnieuws)

Zolang leraren gedemotiveerd blijven met hun ‘cowboy-salarissen’, zal de juiste ontwikkeling van kinderen volgens Valies op scholen niet kunnen plaatsvinden. Valies vraagt daarom begrip van ouders voor de acties waarmee de leerkrachten momenteel zitten. Valies benadrukte dat alle leraren beseffen dat het kind centraal staat in het hele onderwijsgebeuren. “Zelfs bij een oproep van de bonden, wordt twee keer nagedacht alvorens gehoor wordt gegeven aan de oproep. Echter, ondanks hun positieve instelling en inzet de afgelopen 20 jaar, is te merken dat opeenvolgende regeringen de leerkrachten die verdiende ‘grani’ niet hebben gegeven.” Vandaag is de vijfde dag dat de leerkrachten in actie zijn.
De actie van de bonden draait om de herwaardering, het mutatiebeleid en de ontslagdreiging van de leerkrachten van Openbare School Uitkijk. Intussen heeft het ministerie een nieuw leerkrachtenteam geplaatst op deze school. De oude leerkrachten mogen het terrein niet meer betreden. De vakbondsleider zegt dat de leerkrachten ook zo snel mogelijk normalisatie van het onderwijsproces willen hebben. Voor vandaag hoopt hij dat men tot een oplossing komt. Leerkrachten zijn wederom opgeroepen zich tegen 8.00 uur zich aan te melden in theater Unique.
Bron: DBS

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.