Anoniem: Mijn vriend zijn moeder heeft me ‘gebaad’

winti Paramaribo

Hi familienieuws, ik schrijf jullie omdat ik benieuwd ben naar de reactie van jullie lezers. Ik ben Siroma ik ben in Suriname komen wonen bij mijn vriend Jael. Hij is 24 jaar en ik ben 29 jaar.

Ik ben vorig jaar komen solliciteren en heb direct een baan gekregen bij een bedrijf en dat gaat heel goed. Dat is eigenlijk het enige dat goed gaat in mijn leven op dit moment.
Mijn vriend Jael is een jonge knappe vent die hosselman is. Ik zeg het zo want hij verdient wel zijn geld maar echt een job heeft hij niet. Ik moet bekennen dat ik dat niet wist toen ik vorig jaar hier kwam wonen. Vele dingen wist ik niet. Ik weet dat ik fout ben geweest en dat ik te snel heb besloten. Maar ik wilde altijd al in Suriname komen wonen. Ik hou gewoon niet van Nederland. Al ben ik daar geboren toch voel ik me hier thuis. Dus vroeg of laat zou ik toch hier komen wonen. En toen ik hem 2 jaar geleden tegenkwam maakte ik er meteen werk van. Ik wilde bij hem zijn en hij wil toch niet in Nederland wonen.

Maar sinds ik hier ben gaat het heel slecht tussen ons. Hij heeft me een paar maanden geleden een loekoe en een wassie laten doen bij zijn moeder. Ik was er eigenlijk tegen, maar omdat ze zo aandrongen ben ik akkoord gegaan. Ze is loekoe vrouw. Ik moest spullen kopen enzo en samen met mijn vriend hebben ze me gebaad. Ze heeft regelmatig mensen bij haar voor wie ze werkt. Dat is haar baan. En Jael en zijn zus die ook in huis woont die helpen haar.  Ik geloofde nooit echt erin maar omdat ik het nu van dichtbij meemaak ben ik me wel erin gaan verdiepen. Ik doe ook wel eens mee met bepaalde rituelen. Omdat ik weet dat het belangrijk is voor mijn vriend en zijn moeder.

Zij en ik konden het goed vinden alleen na die loekoe van haar gaat het heel slecht met die relatie tussen haar en mij en ook tussen mijn vriend en mij. Heel vreemd. Hij raakt me bijna niet meer aan en zij praat bijna niet meer met mij. Ik voel me heel eenzaam. Als ik zeg dat zijn moeder stom tegen me doet wordt mijn vriend zo boos. Alsof ik zijn moeder beschuldig. Maar ik beschuldig haar niet. Ik wil gewoon aangeven dat alles anders is.

Hij zegt dat zijn moeder zegt dat ik brutaal ben geworden. En dat ik haar niets heb gegeven voor die loekoe. En dat ik geen respect heb. Ik ben wel mondig ja. Maar dat was ik altijd al. En over die betaling. Ik ben nu degene die geld binnenbrengt en zorgt voor de boodschappen voor het huis. Ik klaag absoluut niet want ik heb gratis onderdak en ik rij in mijn vriend zijn auto. Maar ik draag bij en dan hoef ik haar toch niet te betalen voor een loekoe? Ik heb haar toch niet gevraagd om een loekoe?
Uit protest wil ik weg. Ook omdat ik vind dat zijn moeder het gewoon tegen mij kon zeggen. Ik deed alles voor haar. Ik heb mijn vriend gevraagd om samen iets te huren, hij vindt hij wil zijn moeder niet laten. Maar hij wil mij ook niet kwijt. Ik hem ook niet dus ik wil niet alleen weg. Ik vraag jullie hoe kan ik zorgen dat alles weer normaal wordt? Mijn vriend zegt dat ik zijn moeder mijn excuses moet aanbieden. Ik vind dat echt onzin. Ik hou veel van ze, maar ik ben bang dat ik straks als een voetveeg gebruikt ga worden als ik nu onder ga doen voor mijn schoonmoeder. Wat denken jullie? En wat zou ik haar dan moeten betalen voor zo een loekoe? Als ik te Hollands ben mogen jullie me dat best zeggen hoor. Maar ik voel echt niet ervoor om mijn schoonmoeder te betalen voor iets dat ik niet echt wilde en ik vind het ook dom om haar mijn excuses aan te bieden voor iets waar ik geen spijt van heb. Of moet ik dat wel doen? Ik hoor het wel van jullie. Thank you.
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd.