Redactie: Meer mensen dood door roken

Afschrikwekkende afbeeldingen op pakjes sigaretten, campagnes op televisie, accijnsverhogingen.

Vorig jaar zijn de kosten van sigaretten ook in Suriname drastisch verhoogd. Je zou denken dat mensen hierdoor minder gaan roken, maar wereldwijd neemt het aantal rokers niet af. En dat vertaalt zich in meer sterfgevallen door roken.
Op dit moment sterven 6 miljoen mensen per jaar aan de gevolgen van roken en dat zal alleen maar gaan toenemen volgens het Amerikaanse nationale kankerinstituut en de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De organisaties verwachten dat in 2030 acht miljoen mensen om het leven komen door roken.

Ongeveer een vijfde van de wereldpopulatie rookt; dit zijn circa 1,1 miljard mensen. Het merendeel (80 procent) van de rokers leeft in lage- en middeninkomenslanden. Ongeveer 226 miljoen van de rokers leeft in armoede.

Vanwege de groei in de wereldpopulatie, neemt het aantal rokers op dit moment niet af. Het is dus te verwachten dat het globale doel van de WHO om het tabaksgebruik met 30 procent te minderen in 2025, niet zal worden gehaald.
Wereldwijd is meer dan 80 procent van de rokers man. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn vooral hoog in Zuid-Oost Azië, West-Atlantische regio’s en de lage- en middeninkomenslanden. Bovendien wordt geschat dat wereldwijd 25 miljoen jongeren roken.

Wat zouden we nog meer kunnen doen om het aantal rokers af te laten nemen?
Bron: Metro
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.