Redactie: Het nieuwe jaren starten met een switwatra wasi

Nieuwjaar wordt bij verschillende volkeren met een bepaald gebruik ingeluid. Woningen worden gerestyled, schoongemaakt en gereinigd om zo positieve energie te creëren voor het bevorderen van de kwaliteit van het leven. In sommige landen wordt er vuurwerk afgeschoten om kwade geesten te verdrijven.

Christenen bidden bij de overgang van oud op nieuw voor gezondheid, zegeningen en Gods kracht in het nieuwe jaar. De organisatie Feydrasi fu Afrikan Srananman hield traditiegetrouw haar ceremoniële switwatra wasi ritueel op het plein. Met het doel het reinigen van lichaam en geest.

Op aangeven van Naks Kwansa werden gasten op owruyari binnengehaald om een wasi te nemen. Het is een gaan en komen van mensen. Het geurige bad met kruiden, oliën en bloemen(rozenblaadjes) prikkelt al van een afstand de neus. Uit een grote kapa wordt de switwatra geschept en over het hoofd en gezicht gegoten. Al 23 jaar wordt dit ritueel door de organisatie verricht. Eerst door duman Ma Elly Purperhart en daarna door Feydrasi fu Afrikan Srananman.
Merkwaardig is dat Ma Elly het extract nog steeds maakt. “Niet dat we het niet kunnen, maar uit respect voor haar vragen we haar om de switwatra te maken met gebeden en de goede wensen uit te spreken”, zegt Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi fu Afrikan Srananman. De wasi is volgens hem slechts een deel van de traditie. Ook dorpen krijgen bij deze tap yari een grote schoonmaakbeurt, giften worden gegeven aan de rivier, dorp en het bos.

Het bezoekersaantal is vrijwel stabiel gebleven. “Belangrijk is dat mensen van allerlei pluimages komen. Dit stukje traditie van African roots bestaat al honderden jaren, maar zij werd in familie- en plantageverband beoefend”, vertelt Wijngaarde. Het is al 23 jaar verheven tot een nationale activiteit, waarbij iedereen die wasi mag nemen.
Bron: DWT
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.