Redactie: Rudi Nijman overleden

De legendarische Rudi Nijman is dinsdag overleden. De grote zoon van Moengo werd 82 jaar. Cecil, één van de zes kinderen van Nijman, maakte het nieuws bekend op Facebook.

Pa Nijpie had gezien zijn verdienste binnen de Surinaamse basketballerij de status van legende. Hij speelde ruim vijftig interlands.

Nijman begon te basketballen in het bauxietstadje Moengo, maar nadat hij naar Paramaribo verhuisde voor studie, speelde hij voor Spes Patriae, Indepediente en tenslotte bij De Arend. Met Inde (1957 en 1958) en De Arend (1970 en 1974) werd hij vier keer kampioen als speler.
Hij boekte ook als trainer-coach en bondscoach diverse successen. Pa Nijpie is coach geweest van De Arend, SNL, Caribbean Little Devils, Politie Basketbalvereniging, Ravens en Blue Birds. Met SNL (twee keer) en CLD (vier keer) veroverde hij de landstitel. Ook heeft hij de leiding gehad over diverse nationale selecties.

Na een beroerte in 2005 raakte Nijman halfzijdig verlamd en verloor hij het zicht in één oog. Hij moest vanaf dat moment verder in een rolstoel en verscheen daarna niet zo vaak meer in het openbaar.
Tijdens zijn leven werd Nijman drie keer onderscheiden door de regering: ‘Ridder in de Orde van de Palm’, ‘Ridder in de Orde van de Gele Ster’ en het ‘Grootlint in de Ere-orde van de Gele Ster’. Ook kreeg hij in 2009 de Lifetime Achievement Award van het Surinaams Olympisch Comité.
Bron: DWT

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.