Video: De feestdagen van Consuela Prade

Consuela Prade (31) vertelt aan Het NOS hoe zij Kerst gaat vieren: “In oktober begint het al bij me te kriebelen. Dan ga ik controleren of mijn kerstboomlampjes het nog wel doen en haal ik de kerstballen alvast uit de doos.” Consuela Prade (31) kijkt ondertussen op de ‘how-many-days-to-Christmas’-screensaver van haar laptop. Nog acht dagen te gaan. “Deze screensaver heb ik het hele jaar door aan staan. Ik verheug me altijd op de kerstdagen. Het feest is voor mij omgeven door een sfeer van hoop en positiviteit.”
Consuela neemt ons mee naar een wijk in Paramaribo-Noord die is omgetoverd met kerstbomen en veel kerstverlichting. “In deze straat woont één van de rijkste ondernemers van het land en elk jaar versiert hij de halve wijk”, vertelt ze. (Red. Dilip Sardjoe van o.a. Rudisa)


Doet hij dat voor zichzelf of voor de honderden mensen die er dagelijks, met hun geliefde of met hun kinderen, komen kijken en selfies maken? “Allebei”, denkt Consuela. “Ik weet zeker dat hij er vanaf zijn balkon erg van geniet, maar ik denk ook dat hij de mensen wat wil bieden. Helemaal in deze crisistijd. Surinamers kunnen op dit moment niet zoveel betalen en hier kan je toch een beetje genieten van de kerstsfeer. Gratis.”

De economische crisis wordt hier eventjes vergeten HARMEN BOERBOOM / NOS
Wordt de kerst anders omdat het land door een diepe crisis gaat? Consuela: “Surinamers houden van feesten en iedereen viert de december-feestdagen. Dan maar even krom liggen in januari. Ik denk dat dat nu weer gaat gebeuren. Soberder, dat wel. Met minder lampjes en minder nieuwe kerstballen. En het kerstdiner misschien niet in een restaurant, maar thuis, met vrienden. Iedereen maakt dan iets lekkers. Dat is ook gezellig toch?”
Voor het presidentieel paleis op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo staat een enorme kunstkerstboom. Naast de wijk waar we daarnet waren is dit hét gratis kerstuitje voor de bevolking. De regering heeft dit jaar geen geld voor de verlichting van de groene kegel, maar gelukkig is er een bedrijf bijgesprongen. ( Red. Roeli’s Lighting & Decor)Daardoor staat de boom er ook dit jaar weer glinsterend bij.

Klik hier om het volledige artikel te lezen van Harmen Boerboom van het NOS te lezen!

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.