Redactie”Geen sprake van fraude bij goedkeuring geslachtswijziging”

man vrouw Yvanna Hilton FamilieNieuws Suriname

“Aan het recht van iemand om de rechter te adiëren kan niemand komen”, zegt jurist en docent Jeugdrecht, Familierecht en Burgerlijk procesrecht aan de Anton de Kom Universiteit, Sharon Geerlings-Headley. Het is een grondrecht van iedere burger en de staat, die geslachtswijziging toestaan, maar in het Internationale recht zijn er wel aanknopingspunten, met name het non-discriminatiebeginsel.
Zij reageert op de eis van de transgender Yvanna Hilton om als vrouw opgenomen te worden in het bevolkingsregister van het Centraal Bureau voor Burgerzaken.


(foto freesocietyproject)

Geerlings-Headley vertelt dat als er een rechtsvergelijking wordt gemaakt, blijkt, dat dergelijke verzoeken in de internationale jurisprudentie consequent toegewezen of zelfs toegestaan worden in de wet. De Surinaamse rechter kan een regel buiten toepassing verklaren of juist een internationale regel directe invloed geven in ons recht. “We hebben ook gehad dat een gehuwde man zijn buitenechtelijk kind mocht erkennen, terwijl de wet dat verbiedt.”
De inschrijving in het Bevolkingsregister is thans nog een bewijsvoorschrift, want Yvanna kan haar vrouw-zijn niet juridisch bewijzen. Als de rechter het verzoek weigert kan ze alsnog naar het Inter-Amerikaanse Hof. Gegeven deze omstandigheden zegt de jurist met zekerheid dat Hilton grote kans maakt, om de zaak daar te winnen.

Zij zegt verder dat er geenszins sprake zal zijn van fraude, indien de rechter toestemming geeft om de akte van de Burgerlijke Stand te wijzigen of aan te vullen. Geerlings-Headley zegt, dat het bevolkingsregister thans wel gewijzigd of aangevuld kan worden, op basis van een fouten of verandering van staat van een kind bijvoorbeeld, maar nog nooit is gewijzigd op basis van geslachtsverandering.
Bron: DWT

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.