Redactie: De Goslar straks niet meer te zien?

De Goslar. Het gezonken schip is sinds de Tweede Wereldoorlog een bijna onlosmakelijk deel van de Surinamerivier. Maar aan die onafscheidelijkheid komt binnenkort een eind. Het schip dat tijdens de oorlog door zijn Duitse bemanning tot zinken werd gebracht, wordt binnenkort gelicht.

DE JONGE ONDERNEMING Sediba speelt daarin een cruciale rol, maar eigenlijk is dit grootse project het product van ’toevalligheid’. Ben Toppin, de directeur van dat bedrijf maakte vier jaar geleden deel uit van een zakelijke delegatie die voor totaal andere doeleinden in Suriname was. Maar toevalligheid bestaat niet.

In de groep mensen was er ook een vertegenwoordiger van een productiemaatschappij, die producties maakt voor Discovery Channel en The National Geographic Explorer. “Op een gegeven moment was er een tour waarbij we hen een paar dingen van Suriname lieten zien. Op de Surinamerivier voeren we langs de Goslar en de delegatie wilde weten wat dat was.” Na het verhaal gehoord te hebben, was de man meteen verkocht, en toen hij terug was in de Verenigde Staten en hen daar over zijn ervaring vertelde, was zijn maatschappij dat ook.
Mondelinge medewerking
Onze filosofie komt voort uit de Ubuntu
“HIJ BELT OM te vertellen dat ze een documentaire wilden maken van de Goslar en vroeg of het schip gelicht mocht worden.” Toppin stelde voor dat er een businessplan gemaakt werd, dat het mogelijk zou maken om samen te werken met de verantwoordelijke lokale instanties. “We hebben het plan doorgestuurd naar de regering, maar toen is het aanvankelijk blijven liggen.” Maar de Amerikanen gaven niet op. Het project werd via Sediba hoogstpersoonlijk onder de aandacht van president Bouterse gebracht, die er wel heil in ziet. Ondertussen hebben de ministeries van Openbare Werken en Transport, Communicatie en Toerisme al mondeling hun medewerking toegezegd, maar nog lang niet alles is in kannen en kruiken.

De rol die Toppin voor Sediba in het geheel ziet, is vooral een waarbij het bedrijf zoveel als mogelijk voor Suriname eruit probeert te halen. Zo heeft het al kunnen afdingen dat lokale krachten bij het maken van de documentaire in alle facetten en voor elke functie meelopen voor een on the job-training. Daar is bovendien een certificaat aan verbonden. “Onze filosofie komt voort uit de Ubuntu”, verklaart Toppin. Ubuntu is een Zuid-Afrikaanse ideologie, waarbij humanisme de boventoon voert. “Het is dienend leiderschap; we proberen zoveel mogelijk talenten te scouten en te ontwikkelen.” De bedrijfsleider vertelt dat de onderneming zich onder meer met onderwijs, media, energie en projectontwikkeling bezighoudt. “We willen middels ons internationaal netwerk bewerkstelligen dat we binnen vijf jaar ongeveer vijftienduizend banen naar Suriname kunnen halen.”

Materieel erfgoed
Als iedereen het beste uit zichzelf haalt, dan gaan we als land vooruit
OOK BIJ DIT project zullen er banen vrijkomen. Maar de potentiële voordelen voor het land stoppen niet daar. Een van de pluspunten is dat het productiebedrijf heeft aangeboden de kosten van de berging van de Goslar en eventuele andere schepen op zich te nemen. Maar er moet nog veel papierwerk verzet worden. De Goslar is namelijk deel van het materieel erfgoed van Suriname. Een van de instantie die over de bestemming van het schip een oordeel zal moeten vellen is het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur. Er is volgens Toppin nog geen contact gelegd met de afdeling Monumentenzorg van het directoraat. “Al die trajecten gaan nu pas in werking. Wat we nu hebben gedaan, is zeker stellen dan de productiemaatschappij het gaat doen.”
Het Goslar-project zal acht tot tien maanden in beslag nemen. Binnenkort komt er een technisch team naar Suriname dat alles in kaart moeten brengen met betrekking tot het lichten van het schip uit de rivier. Alle scenario’s worden middels computersimulaties bekeken en het plan voor de uiteindelijke documentaire wordt aan de hand daarvan gemaakt. “Als blijkt dat het schip eerst uit elkaar gehaald moet worden, dan wordt dat de documentaire, maar als de uitkomst is dat het ding daar moet blijven, dan wordt dat het.” Het project moet op termijn ook het nationaal toerisme ten goede komen. Immers, de beelden die worden vastgelegd zullen over de hele wereld te zien zijn. Ook in die brede aanpak komt de filosofie van Sediba goed tot uiting. “Als iedereen het beste uit zichzelf haalt, dan gaan we als land ook een paar stappen vooruit.
Bron: DWT

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.