Redactie: 10-jarige in elkaar geslagen door leerkracht

“Zonder naar mijn kind te luisteren, sloeg hij haar van rechts naar links, en ondanks dat ze op de grond was, ging hij door. Mijn dochtertje heeft uit angst en van schrik geplast in haar broek.” Zo sprak een boze en verdrietige Ruth Renfurm, moeder van het tienjarige meisje van de Sint Thomas van Aquinoschool, dat vrijdag is mishandeld door haar meester.
De zesdeklasser heeft hieraan rode en opgezwollen plekken overgehouden aan haar slaap en voorhoofd. Renfurm zegt dat de school de onderwijsinspectie van het geval op de hoogte heeft gesteld en ze heeft bovendien een klacht ingediend bij de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname. Ook minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is ingelicht.

De moeder, die haar relaas baseert op het verhaal van onder anderen haar dochtertje, zegt dat haar kind samen met een medeleerling een streek aan het uithalen was achter de rug van de onderwijzer. Ze maakten het V-teken met hun twee vingers boven zijn hoofd. De medeleerling kwam tegen haar klasgenoot aan en diens hand raakte het hoofd van de meester. Toen hij vroeg wie dat gedaan had, kwam het meisje er rond voor uit dat zij het was.

“Hij begon haar direct te klappen en mijn dochter probeerde nog aan hem te zeggen dat het per ongeluk was, maar hij luisterde niet. Ik vind zijn reactie zeer overdreven en wil dat er maatregelen tegen hem genomen worden”, volhardt Renfurm. Ze beweert dat nadat de meester haar kind had geslagen, hij zijn beklag gedaan heeft bij het schoolhoofd. Hij vertelde dat hij een leerling had geslagen, nadat die hem eerst had geslagen.

Enkele meisjes van de klas brachten hun mishandelde klasgenoot naar het toilet, waar ze haar met plas bevuilde kleren heeft verwisseld voor haar gymkleding. Ze is toen haar relaas gaan doen bij het schoolhoofd. Het schoolhoofd van de Sint Thomas van Aquinoschool wenste geen telefonisch gesprek te hebben met de redactie.

Marcelino Nerkust, Fols-president tevens voorzitter van de Katholieke Onderwijzers Bond, heeft van het geval gehoord. “We betreuren dit ten zeerste en keuren dat af. Leerkrachten zijn onder andere pedagogisch opgeleiden dienen anders te reageren op zulke handelingen van kinderen”, benadrukt de vakbondsleider/ leerkracht.
(Foto Facebook)

Remy Pollack, districtscommissaris van Commewijne, zegt in zijn hoedanigheid van oud-hoofdonderwijsinspecteur, dat eventueel ontslag van de onderwijzer verregaand zou zijn. “Eenieder kan een fout maken en verdient een tweede kans”, zegt hij. De onderwijzer kan volgens hem geschorst worden of met een serieuze berisping ervan afkomen. Ook kan de leerkracht overgeplaatst worden naar een andere school.
Bon: DWT

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.