Redactie: 15 maanden cel-eis voor 3 drugs smokkelaars

vakantie Suriname

De openbare aanklager Nirmala Maikoe heeft tegen elk van de verdachten, Osborne N. (36), Melissa C. (28) en de 23-jarige Rushanna P., 15 maanden gevangenisstraf geëist. Op 27 maart van dit jaar hebben de verdachten geprobeerd drugs te smokkelen naar de Bahama’s. Het BID-team, dat dagelijks bezig is met de visitatie, merkte onregelmatigheden in de koffers van de drie passagiers. Op basis hiervan werd een onderzoek ingesteld. Het bleek dat de drugs verborgen waren in 3 koffers, die elk een extra wand hadden. In de koffer van Melissa was 3380 gram coke verborgen. Zij verklaarde op de rechtszitting dat zij doelbewust naar Suriname kwam om drugs te smokkelen. Zij is van Guyanese komaf. De financiering van de studie en de zorg van haar kinderen hebben gemaakt dat zij deze stap heeft ondernomen. Omdat zij in financiële nood verkeerde, stemde zij toe met de verstrekker om de drugs het land uit te smokkelen.
De verdachte Rushanna had ook meer dan 3 kilo coke in haar reiskoffer. Vanwege financiële nood is zij van Guyana naar Suriname afgereisd om het spul naar de Bahama’s te smokkelen. Zij heeft 5 minderjarige kinderen in de leeftijdsklasse van 8, 5, 3, 2 en de jongste is 9 maanden oud. Ten tijde van het delict was haar baby 2 maanden oud. De verdachte Osborne is van de Bahama’s. Volgens zijn verklaring was hij voor anderhalve dag in Suriname om zijn vriendin te ontmoeten. Echter heeft hij haar nooit voor de justitie kunnen ‘produceren’. Frappant in deze zaak is dat het spul in de koffers bij al deze verdachten op de zelfde manier was verborgen. Osborne had 4340 gram coke in zijn bezit.

De verdachten verklaarden op de vraag van de magistraat dat zij elkaar niet kenden. Zij zijn allen afzonderlijk afgereisd naar Suriname. Osborne verklaarde dat hij spullen had aangeschaft in Suriname. Omdat zijn koffer die hij had meegenomen klein was, kreeg hij van een taxichauffeur, die hem gedurende twee dagen had gereden, een koffer. Daarmee was Osborne naar de luchthaven gereden. Volgens de taxichauffeur moest de verdachte de geleende koffer in Bahama’s aan zijn vriend teruggeven. Officier van Justitie Nirmala Maikoe gaf aan dat de verklaring van deze verdachte niet overeenkwam met de verklaring die hij bij de politie had afgelegd.

Behalve de straf van 15 maanden eiste het Openbaar Ministerie ook nog een geldboete. Beide vrouwen moeten SRD 3000 betalen, anders moeten zij nog een maand in detentie doorbrengen. Osborne hoorde een boete van SRD 4000 subsidiair een maand hechtenis tegen zich eisen. Advocaat Irvin Kanhai, die Osborne juridisch bijstaat, betoogde dat er geen relatie bestaat tussen deze 3 verdachten.

Zij kennen elkaar niet. Hij was de mening toegedaan dat er hier sprake geweest kan zijn van voorwaardelijk opzet. Hij verzocht de rechter om zijn cliënt dit jaar nog naar huis te sturen. De vervolging heeft ruimte gevraagd om te dupliceren. Op 16 januari wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. De verdachten blijven in arrest.

Eerdere berichten: Moeder van 5 komt regelmatig naar Suriname voor drugs smokkel

Bron: DBS
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.