Redactie: Clarence Seedorf is 60 miljoen euro waard

De Chinese veldtocht van Clarence Seedorf heeft niet lang mogen duren. Shenzhen FC ruilt de 40-jarige trainer in voor Sven-Göran Eriksson. Een negende plaats in de twee divisie is voor het bestuur van de club niet genoeg om de speler met de grootste Nederlandse voetbalprijzenkast te handhaven.
De aanstelling van de Zweedse Eriksson als nieuwe trainer maakt een einde aan het lucratieve contract van Seedorf. De voormalig middenvelder van onder meer Ajax en Real Madrid streek in China zo’n € vijf miljoen per jaar op. Zijn werkgever moet het volledige bedrag zoals opgenomen in zijn contract nu uitbetalen.
Die vijf miljoen komt bovenop het fortuin van €55 miljoen wat ‘El Presidente” gedurende zijn voetbalcarrière bij elkaar pingelde. Toch is het ontslag bij Shenzhen niet het ‘beste’ ontslag voor Seedorf. AC Milan gaf de Surinamer in 2014 een oprotpremie van zo’n €10 miljoen.
Seedorf was de jongste profspeler uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Hij begon zijn carrière bij Ajax en speelde daarna respectievelijk bij Real Madrid, Internazionale en AC Milan. Het leverde hem een palmares op die geen enkele andere Nederlandse voetballer kan weerleggen.

Zijn jaarsalaris werd in de laatste fase van zijn carrière geschat op zo’n € 5 miljoen. Hierdoor steeg zijn vermogen op onze jaarlijkse 100% Selfmade-lijst tot €45 miljoen in 2012.
Maar ‘Il Professore’, zoals hij in Italië wordt genoemd, heeft de échte rijkenlijst nooit gehaald. De steeds hogere ondergrens was een reden, maar ook Seedorfs ego-‘investeringen’ deden hem de das om. In 2001 liet hij in zijn geboorteplaats het Clarence Seedorf stadion bouwen voor vier miljoen gulden, in 2003 stampte hij het motorraceteam Seedorf Racing uit de grond en in 2009 kocht hij de kleine voetbalclub AC Monza Brianza.

Het motorraceteam is inmiddels al ter ziele, de voetbalclub wilde al snel niets meer met hem te maken hebben en de vier miljoen gulden voor het stadion kunt u als gift beschouwen.


Als voetballer bracht Seedorf zijn laatste dagen door in Brazilië bij de club Botafogo uit Rio de Janeiro. De Italiaanse sportkrant Gazetto dello Sport rekende uit dat hij in twee jaar tijd zo’n €7 miljoen zou toucheren. Die twee jaar maakte hij echter niet vol, omdat zijn oude werkgever AC Milan Seedorf als trainer wegkaapte.
Seedorf was een beginnende trainer, dus de €15 miljoen die een trainer als José Mourinho jaarlijks kreeg van Real Madrid zal hij niet zo snel krijgen.
Naar verluidt zou de bekendste Nederlandse penalty-misser zo’n €2,4 miljoen per jaar hebben verdiend bij Milan. Een salaris dat Clarence doorbetaald kreeg tijdens zijn tweejarige sabbatical.
Als we, sinds onze berekening in 2012, de Braziliaanse miljoenen en de ‘oprotpremie’ van AC Milan bij het vermogen van Seedorf tellen, minus de belastingen, dan komen we op een geschat fortuin van zo’n €55 miljoen. Met dit Chinese gelukskoekje erbij is Seedorf goed voor €60 miljoen
Bron: Quotenet

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.