Update: Winkel Sweetheart biedt excuses aan

Hierbij een reactie van Sweetheart op het Zwarten Pieten verhaal:

Sweetheart wil hierbij haar verontschuldigingen aanbieden aan een ieder die heeft geleden onder het ‘zwarte piet’ fenomeen van het Sinterklaas feest.

We hebben de zwarte pieten al enkele jaren uit beeld gelaten en vervangen door vrolijke characters zoals de Alfs en de candy queen.Onze trouwe klanten zijn hiervan getuige en hebben ook aangegeven dat ze dat ontzettend leuk vinden.

img_6237

Wij willen graag duidelijk maken dat het nooit de bedoeling is geweest om wie dan ook op, welke manier dan ook te beledigen. Sweetheart is een familie vriendelijke winkel en vindt het daarom ook belangrijk om dit bericht te plaatsen.
Nogmaals, onze verontschuldigingen.

Bron: Facebook page Sweetheart
In Suriname vieren wij morgen Kinderdag. En een deel van Nederland viert Sinterklaas. Het Sinterklaas-feest is de laatste jaren een topic van heftige discussie geworden en dan gaat het vooral over de verschijning Zwarte Piet. Over het algemeen doen de mensen in Suriname niet aan Zwarte Piet. Vandaar dat het enkele Surinamers is opgevallen dat de winkel Sweetheart in de Hermitage Mall voor zijn deur een groot bord met Zwarte Piet en Sinterklaas heeft geplaatst.

Iemand plaatste ook een foto ervan op Facebook. De negatieve beoordelingen op hun Facebook pagina naar aanleiding van de foto liegen er niet om. De mensen vinden dat Sweetheart geen Zwarte Piet voor de deur kan plaatsen. Wat we wel opgemerkt hebben is dat de beoordelingen vóór deze Zwarte Pieten kwestie over het algemeen zeer positief was.


(Foto Facebook)

Lees hieronder een aantal van de negatieve beoordelingen en vertel ons wat u ervan vindt:

**Gisteren kwam ik tot mijn verbazing racistische uitingen tegen in en voor jullie winkel! Het zal jullie niet ontgaan zijn dat in Nederland onder andere Surinamers strijd voeren tegen het racistische karikatuur zwarte piet. Anno 2016 is er geen plaats meer voor deze pedagogisch onverantwoorde beelden en al helemaal NIET in Suriname. Ik verzoek u vriendelijk hier niet meer aan mee te doen, temeer EN aangezien uw eigen uitnodigingsbord bij de deur aangeeft EDUCATIEF bezig te zijn. Dank!
**Sweetheart Suriname verdient geen ster omdat ze nog steeds snoep met racistische zwarte piet karikaturen verkopen! En hierdoor donkere mensen belachelijk maakt! Ook blijkt er buiten nog een levensgroot bord te staan met een racistischzwarte piet karikatuur in gezelschap van een witte sinterklaas.Volgens Sweetheart wordt kinderdag alsnog met een witte sinterklaas gevierd! Dat betekend, dat de ouders die het hele jaar keihard hebben gewerkt voor een mooi kado voor hun kind (zeker in deze tijden is het moeilijk) die dan alsnog door een witte man worden gegeven!? Dat Is een beeldvorming uit de koloniale tijd in standhouden waar de donkere minder en dom is en de witte goed en gul!
**Swearheart Suriname verdient zelfs geen 1!! Nog wel in een land als Suriname blijven jullie racistische karikatuur verspreiden met Sinterklaas!!! Wat voor goed beeld denk jij hiermee over te brengen naar die mooie donkere kinderen? Wil je ze een complex brengen, vernederen of wat met die snoepjes van jullie?!! Ik raad jullie aan je snel aan te passen, want anno 2017 nadert en is er 0% RACISME TOLERANTIE!
**Vreselijk.. die belachelijke zwarte piet bij jullie voor de deur. Word zo moe van die surinaamse coons. (De ik-like-de -witte-mensen-hun-bil). Wij worden zo genoemd door racistische witten mensen en jullie als winkel willen weer even bewijzen dat jullie alles voor de witte man doen. Doeg.. haal geen snoep meer bij jullie als ik in Su ben!
**Ik vind Sweetheart super onwetend en dat zij als winkel in Suriname !!! In de Hermitage mall zo onwetend zijn baard mij heel veel zorgen!!!!!!! Ik Snap niet dat ze dat daar in Sweetheart nog doen. Wie is de eigenaar hoezo werkt hij hier aan mee waarom keurt hij dit racistisch karikatuur goed hoelang zijn ze daar in Suriname afhankelijk om nog Nederlandse tradities voort te zetten volgen ze het nieuws van Nederland niet!!!!!
Het is al wereldwijd bekend dat wij donkeren in Nl dit racistisch karikatuur niet meer accepteren en daarvoor strijden ,dan komt deze winkel sweetheart in Suriname er nog doodleuk mee.
Suriname houd ermee op!!! Sweetheart houd ermee op ,als bepaalde winkels en tv zenders in nl er mee zijn opgehouden met het racistisch karikatuur hoezooo gaan jullie Sweetheart ermee door!!!!SCHAAM JULLIE DIEP DIT IS ECHT TRIEST!!!
**Wat een schande dit. Jullie eigen Afrikaanse voorouders zijn ontvoerd en tot slaaf gemaakt in Suriname vernederd/mishandeld/verkracht en toch doen jullie mee met dit door witmangs bedachte racistische verkleed spel.
Ga dekoloniseren en je geschiedenis leren lijkt me toch niet zo moeilijk om op de plek waar zoveel leed heeft plaatsgevonden jezelf te onderwijzen .
Wij zijn hier in Nederland keihard aan het strijden voor gerechtigheid en jullie vertragen ons proces.

Wil u meer reviews lezen dan kan dit op hun Facebook pagina. U kunt daar ook zelf uw positieve of negatieve beoordeling geven.
**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.