Redactie: We moeten mensen een beperking beter ondersteunen

Mensen met een beperking hebben veel meer talenten dan de samenleving denkt.

Volgens de stichting Women United Suriname (WUS) wordt deze groep op bijna elk gebied achtergesteld. Te denken aan leefsituatie, onderwijs, werkgelegenheid, medische zorg en ontwikkeling van de eigen talenten. De organisatie wil hier verandering in brengen. WUS-voorzitter Roseline Daan zegt dat mensen met een beperking al eigen initiatieven nemen om ondernemer te zijn en zelfstandig te werken. Maar de nodige ondersteuning vanuit de overheid en samenleving krijgen ze niet of nauwelijks.


Ter gelegenheid van de Internationale dag voor mensen met een beperking zaterdag, heeft WUS vrijdag tachtig jongeren en ouderen met een beperking van vier instellingen in het gebouw van de Kennedy Stichting aan de Gemenelandsweg blijgemaakt met een ontbijt en optredens van verschillende artiesten. De groep mocht genieten van presentaties van Nisha Madaran, Conchita Berggraaf en Wayne Telgt en praten met Patricia Meulenhof, Maaltie Sardjoe en politicus Gregory Rusland (NPS-voorzitter).

Anouschka Tolud (30), een jonge vrouw met een lichamelijke beperking, kreeg de gelegenheid haar talenten te tonen aan de aanwezigen. Zij vervaardigt al drie jaar kerstkaarten en lakens op bestelling. Tolud motiveerde haar groepsgenoten: “Blijf niet bij de pakken neerzitten, want het wordt met de dag moeilijker.

Ik kom uit een gezin van vier, en ik heb een beperking. Ik had graag willen studeren, maar dat kon niet. Daarom ben ik van start gegaan met mijn eigen business. Het was zwaar maar als je doorzet, kom je er wel doorheen”, zegt Tolud. WUS is al bijna vijf jaar bezig met activiteiten voor mensen met een beperking. Elk jaar wordt er op verschillende momenten aan hen gedacht.