Update! Redactie: “Schieten op mijn zoon was niet nodig”

pistool Paramaribo

Update: Galio K. heeft op woensdag 30 november een schotverwonding opgelopen tijdens zijn aanhouding.
De politie van Albina kreeg een telefonische melding van een man die zich op een gestolen bromfiets verplaatste in een buurt. De wetsdienaren speelden gelijk hierop in en kwamen Galio, die sedert de maand oktober voor een beroving van een halsketting werd opgespoord met de bromfiets tegen. Hij werd tot stoppen gesommeerd. Bij navraag naar de herkomst van de bromfiets gaf hij aan dat deze zijn buurman toebehoort en dat hij deze in reparatie had.

Galio werd toen uitgenodigd mee te gaan naar het politiebureau. Hem werd voorgehouden dat hij wordt verdacht van diefstal van de bromfiets en beroving van een vrouw van haar halsketting. Hij weigerde mee te gaan met de politiemannen en bood tegenstand. Hij smeet de bromfiets naar de wetsdienaren toe en liep weg.
Achterna gezeten door de politieambtenaren zette hij zijn vlucht voort. Waarschuwingsschoten brachten hem niet tot andere gedachten. De wetsdienaren waren toen genoodzaakt gericht te schieten. Hierdoor liep Galioeen schotwond op aan zijn knie. Met het dienstvoertuig werd de verdachte voor medische hulp naar de RGD-poli gebracht. Vervolgens is hij per ontboden ambulance afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis. Onder politiebewaking is hij opgenomen in de ziekeninrichting.

Galio is na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.Op zijn woonadres is er eveneens een half gesloopte bromfiets aangetroffen. Beide bromfietsen zijn in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche van regio Oost.
Bron: KPS


Moeder Rachel de Kom is niet te spreken over het politieoptreden tegen haar zoon Gallio. Die werd onlangs in Albina tijdens zijn aanhouding door een agent in zijn been geschoten. Hij wordt verdacht van bromfietsdiefstal en de beroving van een halsketting van een vrouw in Frans-Guyana. “Mijn zoon rende niet weg, maar liep slechts rustig weg en toch is er op hem geschoten. Het schot heeft zijn been doorboord, dat betekent dat er van dichtbij is geschoten”, zegt de gebelgde moeder tegen de Ware Tijd.
De Kom baseert haar relaas op verklaringen van buren. Het geval heeft zich voorgedaan op steenworp afstand van het kinderverblijf waar de moeder van Gallio kleuterleidster is. “Ik liep naar voren met een ouder die haar kinderen was komen halen. Ik hoorde twee schoten en toen ik mij omkeerde zag ik mijn zoon op de grond”, zegt de moeder. Zij heeft van de buren begrepen dat de politieagent slechts voor de vorm een waarschuwing-schot heeft gelost om direct daarna op het been van de man te schieten.

De moeder heeft ook begrepen dat haar zoon zich niet heeft verzet bij de aanhouding. De politie had hem volgens de moeder gevraagd om de bromfiets waarmee hij was, te laden in de bak van de politiewagen. “Hij heeft geweigerd om dat te doen en liep weg. Mijn zoon is geen koekje, maar het schieten op hem was helemaal niet nodig.” Zij zegt dat de bromfiets van een vriend is en haar zoon zou deze reparen.

pistool 3

Gewestelijke politiecommandant John Koorndijk, zegt dat er niets verkeerd is aan het politieoptreden. “De man heeft geworsteld met de twee agenten, heeft zich toen losgerukt en liep daarna weg. Hij heeft geweigerd zich over te geven. De politieagent heeft toen twee waarschuwingschoten gelost en daar heeft hij geen gehoor aan gegeven, waarna zij genoodzaakt waren om op zijn been te schieten”, onderbouwt Koorndijk de handeling van de politie.
Bron: DWT

**
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.