Video: Leven met HIV


Op wereldaidsdag, elk jaar op 1 december, staan we stil bij de gevolgen van aids en roepen we op tot meer solidariteit. De boodschap van wereldaidsdag is er één van openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv. Enkel op die manier kan de kloof tussen deze twee groepen, die door angst en stigma is ontstaan, overbrugd worden. We gaan het vandaag hebben over leven met HIV. Bekijk hierboven een video van mensen die ons vertellen hoe het is om te leven met HIV. (Amerika)

Genezing van een hiv-infectie is niet mogelijk. Het virus verdwijnt niet uit het lichaam, maar ontwikkeling van de ziekte kan wel worden geremd door behandeling met medicijnen, de zogenoemde ‘hiv-remmers’.
Hiv-remmers gaan de activiteit en vermenigvuldiging van hiv in het lichaam tegen. Het afweersysteem kan daardoor beter functioneren. Dit betekent dat er minder of helemaal geen klachten zijn, die mensen met hiv zonder behandeling wel zouden hebben.

De moeilijkheid van behandeling met hiv-remmers is dat mensen de pillen op vaste tijdstippen moeten innemen, één of twee keer per dag, en dat iedere dag, een leven lang. Die ‘therapietrouw’ is een voorwaarde voor een succesvolle behandeling.

Ook kunnen de geneesmiddelen bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid en veranderingen in de vetverdeling over het lichaam. Regelmatige controle is nodig op andere lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld de werking van de lever en de nieren, die door de medicijnen extra worden belast.

Als bij een test is gebleken dat er zich hiv in het bloed bevindt, zal de hiv-specialist voorstellen meteen met hiv-remmers te beginnen. De arts gaat daarbij uit van richtlijnen, die voor alle hiv-behandelaars gelden. Het is aangetoond dat iemand met hiv het meest gebaat is bij zo vroeg mogelijk behandelen, om verdere schade aan het immuunsysteem te voorkomen.

Dankzij de combinatietherapie kan iemand met hiv betrekkelijk normaal verder leven. Zonder de behandeling wordt iemand met hiv sneller ziek en is de kans groter dat iemand met hiv overlijdt aan de gevolgen daarvan.

Directeur Maureen Wijngaarde-van Dijk van Volksgezondheid: “Vanaf volgend jaar zullen mensen die positief getest zijn op hiv gelijk medicatie toegediend krijgen. Tot nu toe is het zo dat deze mensen pas later hiermee beginnen. Er zijn al een aantal landen die deze maatregel al hebben geïmplementeerd.”

Het departement wil verder in samenwerking met zijn partners het ‘buddy project’ weer opstarten. Bij dit programma wordt iedere hiv-geïnfecteerde persoon bijgestaan door een begeleider, die helpt toezien dat bijvoorbeeld medicamenten volgens voorschrift gebruikt worden. Het is de bedoeling om het ‘buddy project’ uitgebreider uit te voeren.(DWT)

De belangrijkste vraag van de dag is: Ben jij al gaan testen?

Heeft u vragen en opmerking dan kunt u uw huisarts raadplegen of contact maken met Stichting Lobi.
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis