30 jaar Moiwanna: Donna Asaiti: “Mijn naam had hier ook tussen kunnen staan”

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat het drama op Moiwanna plaatsvond. Dertig jaar na de slachting van 39 weerloze burgers door het Nationaal Leger, is deze moordpartij nog altijd een vreselijk trauma bij dorpelingen die de massamoord hebben overleefd en nabestaanden van de slachtoffers. Lees hier het verhaal van Donna Asaiti. Inmiddels woont ze in Nederland. Ze is nooit meer teruggegaan naar Suriname. Dat kan ze niet. Het doet pijn.“Een klant van me is op vakantie in Suriname en is speciaal voor mij vandaag langs het monument van mijn tante geweest. Ik vertelde haar dat ik niet naar Suriname ga omdat de persoon die mede verantwoordelijk is voor de dood van mijn tante, nichtje en neefje op dit moment president is.

Ik zie ze staan op de lijst met 39 namen. Wat extra pijnlijk is, is het idee dat mijn naam hier tussen had kunnen staan. 1 dag voor dat zij vermoord werden ben ik opgehaald door mijn moeder. Mijn tante was hoog zwanger, dat kon iedereen duidelijk zien. Toch is ze met 2 kleine kinderen langs de weg dood geschoten terwijl ze aan het vluchten was voor haar leven. Doodgeschoten door het leger. In opdracht van Desi Bouterse. Iedereen praat over de december moorden maar nooit hebben ze het over Moiwanna.

Moiwanna was zo mooi, het zand was wit voor mij was dat een stukje paradijs op aarde. Daar speelde ik met me nichtje Margo en me neefje jurgen. Soms, stonden wij langs de weg te zwaaien naar alle voorbij gaande auto’s. Ook als er een leger auto voorbij kwam. En ze zwaaiden terug. Nooit hadden mijn nichtje en neefje verwacht dat dezelfde mensen die terug zwaaiden hun ook dood zouden schieten.

Mijn naam staat niet tussen de 39 namen. Maar soms dan sta ik er wel bij stil. Vooral vandaag. Dan denk ik: Wat als dat wel zo was? Daarom ben ik elke dag dankbaar. Ik lach en geniet. Ik geniet voor deze mensen die wel op de lijst staan. Zij leven niet meer maar in mijn hart zullen zij altijd bestaan!!

-Donna Asaiti-

Ter nagedachtenis aan:

 Elisabeth & baby,

Margo en

Jurgen Asaiti 

**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis