Redactie: Betalingen in vreemde valuta mag niet meer!

SRD Suriname

Het betalen van zowel huur, als alle aan- en verkopen van goederen en diensten, moeten vanaf heden uitsluitend in de Surinaamse dollars plaatsvinden. “De-dollarisatie van de economie wordt met onmiddellijke ingang ingezet. Goederen en diensten die lokaal worden geproduceerd, moeten (binnen Suriname) primair in de nationale munt worden aangeboden. Het is in ‘s lands belang dat de SRD als enig wettig betaalmiddel weer alom zijn ingang vindt”, benadrukken de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën in een zondagavond uitgegeven persbericht.
Dit is onderdeel van een aantal maatregelen die de monetaire autoriteiten overeen zijn gekomen met de directeuren van de grote commerciële banken, teneinde de wisselkoersen te stabiliseren. De overheid zal eindelijk concrete stappen nemen om de economie te ‘de-dollariseren’. Daarbij zal de bewegingsruimte van cambiohouders worden beperkt, waarbij overheidsbedrijven het voortouw zullen nemen. Staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben, zullen worden verplicht om deze “enkel en alleen” aan het bankwezen te verkopen. Daarnaast zal worden bewerkstelligd dat exporterende bedrijven hun valutaopbrengsten terug laten vloeien naar Suriname.

Ook zij zullen voortaan terecht moeten bij de banken voor hun valutatransacties. Overmakingen naar het buitenland voor de import van goederen en diensten, alsook overmakingen die te maken hebben met het verplaatsen van kapitaal, zullen ook niet meer buiten de banken om mogen plaatsvinden. Een andere beperking op de cambio’s is dat zij hun euro’s alleen aan de commerciële banken mogen verkopen, die de cambio’s van US dollars zullen voorzien voor spottransacties. De cambio’s mogen euro’s wel nog opkopen, maar burgers moeten zelf naar de bank om euro’s te kopen. Deze maatregelen zijn gebaseerd op bestaande wetgeving, en instellingen die zich niet eraan houden, riskeren sluiting, aldus de verklaring.
Meer hierover kunt u lezen in De Ware Tijd van vandaag
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis