Redactie: Kosten lijk afleggen van 450srd naar 750srd

De kosten om een lijk af te leggen zijn vorige maand aangepast. Het standaardtarief is opgeschroefd van SRD 450 naar SRD 750. De voorzitter van de Federatie voor Aflegverenigingen in Suriname, Irwin Goedhart, zegt dat de verenigingen, gezien de gestegen kosten, hier niet onderuit komen. Hij wijst erop dat als het werk thuis geschiedt, een ander tarief wordt gehanteerd. Hetzelfde geldt voor verkoolde lijken en lichamen die in staat van ontbinding zijn.
Goedhart vindt dat er meer erkenning zou moeten komen voor het werk dat afleggers verrichten. Naar zijn zeggen zou die erkenning vooral van de overheid moeten komen. Een financiële vergoeding, zoals die wettelijk is vastgelegd voor de leiders van religieuze organisaties, zou hij niet misplaatst vinden. Hij zegt dat deze tegemoetkoming zou moeten gelden voor de functies van ‘Gran Brada’. De ‘Gran Brada’ staat boven alle afleggers en boven de federatie.

De toewijzing van een stuk grond ziet de federatie ook tegemoet. Bij de jaarlijkse dinari dey was de organisatie SRD 5.000 kwijt om een locatie te huren. “Als wij een plek huren om te vergaderen, moeten wij per uur betalen. Als wij grond krijgen, kunnen wij zelf bouwen.” Hij zegt dat jaren geleden door het vorige bestuur een grondaanvraag is ingediend, vooralsnog zonder succes. Ook nu bereidt Goedhart een aanvraag voor om in te dienen. Hij zegt dat andere organisaties grond aanvragen en die direct toegewezen krijgen.
Er zou naar zijn zeggen meer respect moeten komen voor dit vrijwilligerswerk. “Als je wil dat de overledene goed wordt afgelegd, moet de familie het doen zoals de afleggers het willen.” Hij acht afleggers een belangrijke schakel in de samenleving. In zijn optiek eindigt het leven van de mens bij de lijkbewassers.
Bron: DWT

**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis