Redactie: Monseigneur Aloysius Zichem bijgelegd in graftombe

In een bomvolle Sint Petrus & Paulus Kathedrale Basiliek hebben familieleden, vrienden en hoogwaardigheidsbekleders gisteren afscheid genomen van emeritus bisschop monseigneur Aloysius Zichem. Daarna werd zijn lichaam in de graftombe achter de basiliek bijgelegd. “Het leven van de monseigneur was erop gericht om de wil van de Vader te volbrengen. Zijn leven is volbracht”, zei huidig bisschop Karel Choennie van Paramaribo. Zichem heeft als bisschop de rooms-katholieke gemeenschap 32 jaar gediend. Hij overleed vorige week zondag, na een lang ziekbed, op 83-jarige leeftijd.
Tal van hoogwaardigheidsbekleders woonden de dienst bij, onder wie minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en enkele parlementariërs. Ook oud-president Ronald Venetiaan en echtgenote Liesbeth namen afscheid van Zichem. De dienst werd geleid door Choennie. Tijdens de homilie werd er meerdere malen benadrukt dat Zichem een barmhartig mens was. Hij heeft de boodschap van Christus uit Johannes 15 vers 12 om elkaar lief te hebben, serieus genomen. “Weest barmhartig zoals de Vader barmhartig is, als dat te ver gegrepen is, weest dan barmhartig als monseigneur Zichem”, besloot bisschop Karel Choennie de homilie. Daarnaast waren er lezingen uit Handelingen 10 vers 34 tot 43 en Filippenzen 3 vers 20 tot 24. De Evangelielezing was uit Johannes 15 vers 12 tot 17.

De aartsbisschop van Port of Spain, Joseph Harris, heeft de condoleances uitgebracht namens de kerk in Trinidad en andere bisdommen waarvoor het aartsbisdom verantwoordelijk is. “Wij waren onaangenaam verrast met het bericht van de dood van bisschop Zichem. Hij was een van de eerste lokale bisschoppen in het Caribisch Gebied”, blikte monseigneur Harris terug. Hij vroeg de kerk om de nalatenschap van monseigneur Zichem voort te zetten. “Dankzij de inzet van ondere anderen Zichem, hebben wij nu een kerk met lokale gezichten. Laten wij ons inzetten om dat zo te houden.”


Bron: DWT**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis