Redactie: Hoe vertel ik mijn moeder dat mijn kind van der man is – anoniem Paramaribo

Ik ben Graciella, ik ben 19 jaar. 3 jaar geleden raakte ik zwanger. En mijn dochtertje woont bij mijn oudste zus. Zij voedt haar op als moeder. Omdat ik te jong was. En omdat ik nog naar school ging. Ik wist niet dat ik zwanger was. Ik had geen idee. Ik was net 16 jaar. Ik ging nergens en ik had geen vrienden. Van mijn stiefvader mocht ik geen vrienden.

Mijn stiefvader en mijn moeder hebben drie kinderen. Mijn oudste zus van 24 en ik hebben dezelfde vader. Mijn jongste zusje is ook 3 jaar. Mijn moeder en ik waren samen zwanger. Mijn moeder merkte op dat mijn borsten groter waren en ik was constant ziek. Op een dag kwam ze thuis met en test en vroeg me om erop te plassen. Ik was zwanger.
Mijn moeder heeft me eerst geslagen met een stok want ze schaamde zich tegenover mijn stiefvader. Wat zou hij zeggen als hij dit wist. Dat haar dochter een hoer was. Ze wist dat ik zijn ‘lievelingetje’ was. Mijn moeder was vreselijk bang voor hem. Ze heeft me die avond nog naar mijn zus gebracht. De volgende ochtend zijn we bij de dokter gegaan. Na wat onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat ik al veel te ver zwanger was voor een abortus want dat wilde ze doen.

Ik moest haar vertellen wie de vader was ook de dokter wilde dat weten want het was strafbaar. De jongen moest gestraft worden. Ik loog dat het een jongen van school was maar ik wilde zijn naam niet geven. Mijn moeder wilde met zijn moeder praten en vlak daar bij de dokter heeft ze me weer geslagen. Ze zei dat ze niets meer met me te maken wilde hebben. En dat ik haar leven wilde verpesten. De dokter stuurde haar naar huis want ze was natuurlijk ook zwanger en de stress was niet goed. Ik ging naar mijn zus. En ben daar gebleven.

De man van mijn zus en mijn zus weten dat mijn baby van mijn stiefvader is want hij heeft haar ook aangeraakt daarom is ze vroeg uit huis gegaan. Ik wist het nooit. Hij zei dat hij mijn man alleen was. En dat mijn moeder ook zijn moeder was. Maar ik mocht het aan niemand zeggen. Hij zei alleen maar gekke dingen tegen mij. Maar ik geloofde alles wat hij zei. Mijn moeder was altijd bezig met andere dingen. Hij kwam bij ons in huis wonen toen ik 10 jaar was. Mijn zus was toen al 15. De aanrakingen en misbruik begon toen ik 12 jaar was. In het begin alleen praten en voelen later echt. Ik wist dat het niet goed was maar hij was sterk en ik was bang voor hem. En als ik lief was dan viel het wel mee.

Hij hield van mij, hij zei me altijd dat hij extra van mij hield maar dat mama het niet zou begrijpen. Mijn stiefvader is een Hindustaanse man. Hij was jong. Veel jonger dan mijn moeder. Ik weet niet meer zo goed hoe het allemaal gebeurde maar ik werd dus zwanger. Hij is maanden later bij mijn zus thuis gekomen om me te zeggen dat ik de baby weg moest halen. Ik zou op dat moment de politie inschakelen maar de man van mijn zus en een vriend die er toevallig was  hebben hem toen vreselijk afgetakeld. Mijn moeder weet niet eens dat zoiets gebeurd is. Mijn moeder hield me op een afstand. De hele zwangerschap.

Ik ben precies 1 week voor mijn moeder bevallen in het ziekenhuis. Niet lang daarna kregen mijn moeder en haar man problemen. Hij ging weg en woont nu op Sint Maarten. Mijn moeder en mijn zus en de andere kinderen zijn gelukkig. Er is rust. Ik woon bij mijn moeder en mijn dochtertje bij mijn zus. Het is goed zo. Zij heeft geen kinderen. Ik heb sinds een half jaartje een vriend. Een lieve jongen. Hij wil weten wie de vader is van mijn dochtertje. Hij zag gelijk dat ze Hindustaans is. Daar schrok ik wel van want ik dacht dat ze gewoon een Javaanse dogla was, net zoals ik. Mijn zus zegt dat ze inderdaad steeds meer op onze stiefvader gaat lijken.

Ik ben bang geworden. Ik heb de waarheid verteld aan mijn vriend. Hij houdt veel van me, maar hij gaat ervoor zorgen dat mijn stiefvader de gevangenis ingaat. En dat wil ik ook wel nu. Hij is een slechte man. Hij heeft me doen geloven dat het goed was wat hij deed. Ik voel me schuldig. Schuldig ook tegenover mijn moeder. We hebben een goede band nu. Ze is gelukkig. Ik kan haar nu toch niet vertellen dat haar man liever met mij was, want dat soort dingen vertelde hij mij. Maar hij moet gestraft worden. Ik was nog maar een kind. Mijn vriend wil er werk van maken want hij is heel erg boos.

Het eerste wat ik moet doen is het aan mijn moeder vertellen, dat zegt mijn zus. Ik kreeg een maatschappelijk werkster via stichting lobi omdat ik klachten kreeg door mijn verleden twee jaar geleden. Ook zij zegt dat mijn moeder het moet weten. Hoe moet ik het aan mijn moeder vertellen? Ik wil niet dat ze zich schuldig gaat voelen om wat er met mij en mijn zus is gebeurd. Maar ze moet het weten. En straks komt hij terug en wil hij zijn kinderen zien. Hij heeft ook twee meisjes bij mijn moeder. Straks gaat hij ze ook aanraken. Mijn moeder moet het weten zodat hij de gevangenis in kan.

Ik wil graag van jullie weten hoe ik het aan haar moet vertellen? Ik ben zo zenuwachtig. Misschien gaat hij zeggen dat het mijn schuld is en dat we man en vrouw waren. En dat ik toestemming heb gegeven. Is waar. Ik heb hem toestemming gegeven. Maar ik was bang. Ik was pas 12 jaar. Gelukkig gaat mijn zus me helpen. Maar eerst moet ik mijn moeder vertellen dat mijn kind van haar man is.

Sorry dat mijn verhaal zo lang is maar ik ben zo bang. Maar ik weet dat ik door moet zetten.
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis

** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd. U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit verhaal. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs