Update: Eindelijk doorbraak goudzoekers en Rosebel Gold Mines

update:

Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp zullen na lang onderhandelen weer aan het werk kunnen. Starnieuws verneemt dat in het weekend een doorbraak is bereikt tussen partijen. De goudzoekers zullen in staat worden gesteld goud te zoeken in erts dat niet meer wordt gebruikt door Rosebel Gold Mine/Iamgold. Er zit nog voldoende goud in de toplaag die uit de mijn wordt gehaald.Deze oplossing is voor enkele maanden. In de tussentijd wordt er gezocht naar een gebied waar de goudzoekers hun activiteiten kunnen ontplooien. Eerder verklaarde minister Regilio Dodson dat het niet alleen gaat om het zoeken naar goud, maar om de ontwikkeling van Nieuw Koffiekamp. De afspraken moeten nog vastgelegd worden, waarna partijen de protocollen kunnen tekenen.

Een jaar lang wordt er gesproken tussen Nieuw Koffiekamp, de ondernemers verenigd in Makamboa en de Canadese multinational voor een structurele oplossing. De goudzoekers zijn verwijderd uit de mijn van Rosebel Gold Mines. Er is een nieuw gebied aangewezen, maar Makamboa heeft verschillende bezwaren aangevoerd. Tot twee keer toe is de toegangsweg naar Rosebel Gold Mines gebarricadeerd. De afgelopen week zijn er intensieve gesprekken gevoerd tussen Natuurlijke Hulpbronnen en vertegenwoordigers van Nieuw Koffiekamp. Deze week moeten de afspraken worden gefinaliseerd.
Bron: Starnieuws


 


Video van de barricade van 10 november jl.
De politie moest maandagochtend weer uitrukken om een barricade bij de weg naar goudmaatschappij Rosebel Gold Mines op te heffen. De autowrakken zijn waarschijnlijk door een misnoegde groep mensen van Nieuw-Koffiekamp op de weg geplaatst.

“Ik werd half vijf in de ochtend op de hoogte gesteld van de barricade en omstreeks twaalf uur ’s middags zijn de wrakken door zwaar materieel van Rosebel in aanwezigheid van de politie verwijderd”, houdt Robby Ramjiawan, regiocommandant Midden Suriname de Ware Tijd voor.

Bewoners en gouddelvers van Nieuw-Koffiekamp hadden donderdag de weg naar de goudmaatschappij Rosebel Gold Mines op twee plaatsen gebarricadeerd op twee verschillende tijdstippen. Ze waren verhit, omdat ze niet een zijn met het terrein dat Rosebel aan hen heeft toegewezen om goud te delven.

De politie heeft maandag geen personen aangehouden, donderdag was dat anders. De wetsdienaren trof maandag wel drie personen aan bij de wegversperring, maar zij gaven aan dat ze niet betrokken zijn bij het opwerpen van de barricade.

Ramjiawan: “De mensen zijn slimmer geworden. Zij hebben de autorwakken op de weg gezet en zijn vertrokken. De politie kan mensen in verzekering stellen, maar we moeten dan de personen op heterdaad betrappen of gefundeerd verklaringen hebben.”

Districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo is maandag naar de plek van de barricade geweest. Waarschijnlijk dinsdag zullen de goudzoekers praten met het goudbedrijf.

Rosebel Gold Mines gaf eerder in een persbericht aan dat de eis van de actievoerders om toewijzing van gebieden in Roma East voor goudwinning in strijd is met eerdere afspraken. Voor dit gebied kunnen ze niet in aanmerking komen, omdat Rosebel Gold Mines het nodig heeft voor de goudproductie. De multinational is sinds juni aan het mijnen in Roma East.
Bron: DWT**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis