Video: Morgen krijgen we een supermaan. Dit mag je niet missen!


We hebben er dit jaar al eens getuige van mogen zijn: een supermaan. Toch ligt het mooiste nog in het verschiet. Aankomende maandag zal namelijk de grootste supermaan te zien zijn in ongeveer zeventig jaar.

De elliptische baan van de maan maakt het mogelijk dat op 14 november de maan dichterbij de aarde staat dan normaal. Extra speciaal aan deze (volle) maan is dat het de grootste supermaan is sinds 1948. Volgens NASA zal een volle maan pas weer op 25 november 2034 zo dichtbij de aarde staan.
HOE KAN IK DEZE MAAN BEWONDEREN?
Een supermaan kan maar liefst 14 procent groter en 30 procent feller zijn dan een normale volle maan. Toch is het als normale toeschouwer best lastig om het verschil te zien.

Hoewel de maan om 12.21 met ‘slechts’ 356.509 de kortste afstand tot de aarde heeft bereikt, is dat door het daglicht moeilijk te zien. Het beste moment om de maan te bewonderen is dan ook om 17.21, wanneer de maan opkomt. De afstand tot de maan is dan maar met een paar kilometer toegenomen, dus dat effect is nauwelijks merkbaar.

De baan die de maan om de aarde draait is ellipsvormig. Dit betekent dat de maan de ene keer dichterbij de aarde staat dan de andere keer. Wanneer het volle maan is en de maan de kortste afstand tot de aarde bereikt, wordt dit een perigeummaan (ofwel: supermaan) genoemd.

De supermaan van aankomende maandag is de tweede in een rij van drie die we in 2016 te zien krijgen. Op 16 oktober konden we al genieten van het bijzondere verschijnsel, en ook op 14 december is een supermaan te aanschouwen.
Bron: Metro**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis