Redactie: Deng mang bo sutu mi trowe”, zei Meriba

Meriba Bouterse Suriname

“Men wilde mij afmaken”, zei Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, bij de verdere behandeling van de spraakmakende roofzaak vrijdag aan kantonrechter Rewita Chatterpal. Hij staat samen met Anthony Ch., Errol S. en Ruben S. terecht in de megaroofzaak van een ondernemer aan de Siemensstraat in Paramaribo Noord op 9 november 2015. Het voertuig van Meriba werd gebruikt bij de beroving. Bij de beschieting, die na een achtervolging plaatsvond aan de Bonistraat, zijn twee van de rovers doodgeschoten; Siegmund Struiken en Melvin Tob.
Meriba voerde aan dat er veel mis is geweest met de manier waarop het vooronderzoek is gepleegd en hij het vermoeden heeft dat verschillende mensen betrokken zijn geweest om zelfs bewijsmateriaal te vervalsen om zodoende te laten blijken alsof hij inderdaad het brein is geweest achter de beroving. Zo zou een plan van tevoren zijn beraamd, waarbij uiteindelijk hij op de opsporingslijst van de politie terecht zou komen om zodoende ervoor te zorgen dat leden van het A-team hem ook op straat zouden neerknallen. “Er speelt veel meer in deze zaak. Als ik tussen 9 en 13 november 2015 op straat zou zijn geweest, gelooft u mij: deng mang bo sutu mi trowe”, zei Meriba overtuigd aan de rechter. Hij vermoedt dat de benadeelde ondernemer ook een belangrijke rol hierin heeft vervuld. Hij attendeerde volgens Meriba de politie pas 45 minuten later over de beroving.

‘Mijn telefoons bellen zelf naar nummers’
In deze zaak is volgens een uitdraai van een telecomprovider gebleken dat op zowel 6 als op 9 november heen en weer gebeld is tussen Meriba, Struiken en Tob. Meriba echter ontkende dit en gaf aan dat politieambtenaren mogelijk zaken bewust verdraaid hebben om hem in problemen te brengen. Bovendien ontkende hij de eigenaar van het desbetreffend mobielnummer te zijn, omdat deze van Tob was en dit toestel voor een bepaalde periode bij hem was achtergelaten. Op de vraag waarom het nummer bij alle medeverdachten en kennissen van Meriba genoteerd staat onder de naam van Meriba kon hij echter geen verklaring geven. “Ik heb in totaal zeker 8 telefoontoestellen, waardoor ik mij niet meer kan heugen welk toestel ik in die periode heb gebruikt. Waarom ik zoveel heb? U weet het toch, voor de verschillende vriendinnen. Wanneer ik mijn mobieltjes in mijn Louis Vuitton schoudertas zet, is het vaak voorgekomen dat er automatisch naar bepaalde nummers is gebeld. Ik vermoed dat er zo ook naar het nummer van Struiken is gebeld”, zei de verdachte.

‘Meriba is de kapitalenspeler!’
Errol vertelde aan de rechter dat hij een carwash operator is en vaak de eer heeft om de tientallen wagens van medeverdachte Meriba schoon te maken. Zo moest hij op 6 november vroeg in de ochtend een zwarte Toyota Blade van Meriba aan hem afstaan en samen met hem meerijden naar de woning van Struiken ergens te Paramaribo Noord. Daar aangekomen hebben zij samen met Anthony en Tob de plannen over de beroving gemaakt in de slaapkamer van Struiken. Echter ging de overval van 6 november niet door en werd alles verschoven naar 9 november. Errol benadrukte dat Meriba hem aangaf dat hij zich niet druk hoefde te maken, omdat zij snel wat ‘switie monie’ zouden kunnen maken en hij een goede baan ergens voor hem kon regelen.

“Meriba is de kapitalenspeler en hij had alles gepland”, zei de verdachte. Volgens hem moest hij het voertuig slechts besturen en instructies van de andere volgen. Denkende dat alles zonder enig vorm van geweld gedaan zou worden, stemde hij toch in om zijn diensten aan te bieden. Opmerkelijk volgens deze verdachte was dat hij reeds van tevoren drie zware vuurwapens en een handbijl bij Struiken, Tob en Anthony zag. “De meeste jonge kerels zijn gewend met deze dingen te lopen. Vandaar dat ik het als normaal zag en niets aan hun zei. Ik wist niets over een beroving”, zei Errol.

‘Alles ging geweldloos in 5 seconden; het was meer een transactie’
Zowel Errol als Anthony voerde aan dat alles zonder geweld is geschied. Zo moest Errol stoppen voor de Toyota Crown van de benadeelde en stapten Anthony, Tob en Struiken uit om het geld afhandig te maken. “Voordat er iets werd gezegd, stapte de ondernemer uit en overhandigde hij het geld aan ons”, zeiden Errol en Anthony. Volgens Anthony gebeurde alles binnen 5 seconden.

‘Nee, Meriba wist van niets’
Hoewel Anthony voor de zoveelste keer terugkwam op zijn eerdere verklaring en aangaf dat Meriba niet betrokken was bij de planning en beroving, bekende hij deel te zijn geweest van een roofplan en de beroving. Zo behoorde hij samen met Tob en Struiken tot de aanvalsploeg, terwijl Errol tot de rijploeg behoorde. Wie het werkelijke brein achter de beroving was, kon hij niet uitmaken. Wel gaf hij aan Meriba eerder te hebben bezwaard, omdat hij van Errol vernam dat Meriba de politie had getipt en hierdoor zijn ‘gabbers’ Tob en Struiken kwamen te overlijden. “Ik was toen zeer kwetsbaar”, zei Anthony.

Voorlopige hechtenis Ruben opgeschort
De voorlopige hechtenis van Ruben werd uiteindelijk ambtshalve opgeschort door de rechter. Deze verdachte gaf aan dat hij twee auto’s in opdracht van Struiken van een carwash moest wegnemen en dat deze uiteindelijk zijn ingezet bij de beroving. Hiervoor zou hij een mooi bedrag krijgen. Echter wist hij niets over de roofplannen en kreeg hij bovenal niets voor zijn assistentie.

Verzoek opschorting voorlopige hechtenis aangehouden
Meriba voerde aan dat hij ondanks de verklaringen van een politieagent en Errol die bewuste dag niet op noord was met zijn Blade, maar met een BMW X6, waarmee hij naar een vriend zou rijden. Zijn raadslieden Raoul Lobo en Benito Pick speelden ook in op deze verklaring, omdat tot nu toe 2 Blades in beslag zijn genomen en slechts 2 mensen kunnen verklaren de Blade te hebben gezien die bewuste dag. Beide raadslieden speelden in op de vele tegenstrijdige en veranderende verklaringen van de medeverdachten en vroegen de magistraat op basis van de vele twijfels de voorlopige hechtenis van Meriba op te schorten. Het verzoek werd echter aangehouden totdat de rechter op 16 december een getuige heeft gehoord en de nieuwe uitdraai van de telecomprovider heeft bekeken.
Bron: DBS**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis