Redactie: Barricades weg naar Rosebel Goldmines (Update)

Update van Gail Eijk:

Wanneer we aankomen op de afslag Brownsweg en Nieuw Koffiekamp ruiken we de geur van verbrande banden.

Een zwarte plek op de weg toont aan dat men daar bezig geweest banden te verbranden. Hier en daar zien we boomstammen liggen.

‘Mevrouw Gail. Ala lesi ie moes kong dja foe probleem ede. Saide nooit ie no mang komg dang a probleem los op!’ word me toegeroepen.

Waar gaat het om? Nog steeds romapit. Ze hebbem ons verwijderd van daar en nog steeds kunnen we nergens werken.

Er wordt gescholden, gevloekt en geklaagd.

De mannen van de mobiele eenheid van de politie staan in volle uitrusting klaar en horen zwijgzaam alle verwensingen die naar hun hoofd geslingerd worden aan.

Heel even lijkt het erop alsof het uit de hand gaat lopen wanneer een agent 1 van de mannen wegstoot.

Gelukkig komt het niet zover.

De barricades worden onder toezicht van de politie verwijderd met een poclain.

‘Niet voor lang!’ hoor ik iemand roepen.

Die trucks van Iamgold moeten hierlangs. Wo blaas ding op.

De mensen zijn verhit.
En deze keer niet van plan om op te geven.

Volg straks ‘In de branding’.

Bewoners en gouddelvers van Nieuw-Koffiekamp hebben sinds drie uur in de ochtend de weg naar de goudmaatschappij Rosebel Goldmines gebarricadeerd. Ze zijn verhit omdat de onderhandelingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De lokale goudzoekers willen een werkgebied binnen de concessie van Rosebel.
“We zijn al een jaar aan het onderhandelen met het bedrijf en een oplossing blijft uit. We worden aan het lijntje gehouden door Rosebel, omdat ze telkens weer met wat anders komt”, zegt Melleo Naana, goudondernemer van Nieuw-Koffiekamp. Hij gaf tevens leiding aan de onderhandelingscommissie met het goudbedrijf. Echter, hij heeft zich teruggetrokken uit de commissie, omdat er geen schot kwam in de zaak.

De goudzoekers, die verenigd zijn in Makamboa, eisen eerder de Romapit op. Aangezien het om een goudrijk gebied gaat. Zij hebben daar eerder goud gedolven. Rosebel heeft die eis echter van tafel geveegd. Dit, omdat het bedrijf het gebied nodig heeft voor verdere exploitatie. Naar zeggen van Naana zijn er ongeveer honderd mensen aanwezig bij de barricade. Die zullen ze pas opheffen, als ze een werkgebied van Rosebel krijgen. Het is de politie en de districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo nog niet gelukt om de mensen op andere gedachten te brengen.
Bron: DWT
Foto: Gail Eijk**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis