Redactie: Kans op complicaties na keizersnee groot

Vrouwen die bevallen met een keizersnede lopen veel meer kans op ernstige complicaties dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Leidse UMC. Daar onderzochten ze samen met artsen in andere Nederlandse ziekenhuizen vrouwen die met een keizersnede bevallen waren.
Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.

Het risico op zo’n ingreep is bijna zeventien keer zo groot als bij een natuurlijke bevalling. Ook bij de geplande keizersnede is het gevaar op een her-operatie nog tien keer zo groot als bij de natuurlijke bevalling.

“Dat een operatie als de keizersnede dat risico vergroot, is logisch. Snijden in het lichaam is nooit risicoloos. Maar dat het verschil met de vaginale bevalling zo sterk blijkt, is verrassend”, zegt Arts-onderzoeker Tom Witteveen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat een keizersnede alleen moet worden uitgevoerd als die medisch noodzakelijk is. Zwangere vrouwen zouden druk uitoefenen op gynaecologen om te bevallen met een keizersnede. “Ze denken ten onrechte dat een keizersnede de veiligste weg is”, zegt Witteveen.

Voor meer informatie kunt u het beste uw huisarts of specialist raadplegen.**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis