Redactie: Crematorium Uitkijk officieel in gebruik

Het crematorium te Uitkijk in het district Saramacca is officieel in gebruik genomen. De procureur-generaal heeft toestemming verleend aan Algemeen Crematieoord Uitkijk om te mogen cremeren, delen de bestuursleden van stichting Nationale Uitvaartsoorden Suriname mee. Suriname telt nu drie ‘open lucht’ crematieoorden. Het zal niet bij deze drie blijven, kondigt voorzitter Shabier Ishaak aan.
In 2015 is gestart met de opzet van het crematieoord in het district. De behoefte daartoe is er altijd geweest, haalt Ishaak aan. “Het was een noodzaak, dit moesten we hebben,” benadrukt hij. De overstroming van het crematieoord te Weg naar Zee heeft de behoefte vergroot, zegt ondervoorzitter Ramon Jawalapersad. “We herinneren ons nog de half gebrande lijken die toen op het water dobberden. Dat heeft ons aangezet en gesterkt om nog een crematieoord neer te zetten.” In augustus is het oord formeel geopend door vicepresident Ashwin Adhin. “Het commissariaat van Saramacca heeft de brief van ‘geen bezwaar’ aan de stichting verzonden. BOG, Nimos en nu ook het Openbaar Ministerie hebben toestemming gegeven dat we nu hier mogen cremeren,” deelt Jawalapersad mee.

Van de vijf hectaren die de stichting toegewezen heeft gekregen, is een hectare ontwikkeld. Er kunnen vier lijken tegelijk gecremeerd worden, er staat een aula compleet met banken, een ruime parkeerruimte, een beheerderswoning, een steiger waar nabestaanden de as van hun geliefden kunnen strooien. Ook is het mogelijk om verderop in de rivier de as te strooien. Het crematieoord ligt op het punt waar de Jarikabakreek uitmondt in de Saramaccarivier. De plaats is vanaf de hoofdweg, driehonderd meter voor de Uitkijkbrug, te bereiken via een zandweg. Adviseur Kisoor Ramdhan deelt meet dat de weg binnenkort geasfalteerd zal worden. Er zijn daar afspraken over gemaakt met de overheid, geeft hij aan.

(Foto: Voorzitter Shabier Ishaak wordt geflankeerd door adviseur Kisoor Ramdhani (links) en ondervoorzitter Ramon Jawalapersad.)

Het opzetten van het Algemeen Crematieoord Uitkijk heeft ruim twee miljoen SRD gekost. Het geld is afkomstig van donaties uit de samenleving, Nederland en Aruba. Er zijn helemaal geen schulden, deelt voorzitter Ishaak trots mee. Het blijft niet bij een crematieoord. “Wij gaan zodra wij weer middelen hebben vergaard, ook een begraafplaats maken,” geeft Ishaak aan. “Want niet iedereen wil gecremeerd worden. Wij denken ook aan een wandelpark. Op dit moment hebben we alles in orde om te beginnen met het cremeren.” Ishaak geeft mee dat er plannen klaarliggen voor crematieoorden op Commewijne en Coronie. “Je zult wel denken van waarom Coronie. Maar tegenwoordig cremeren ook moslims. Iedereen die dit wil laten doen, moet je laten doen,” stelt Ishaak.
Bron: Starnieuws**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis