Redactie: Tante van de overleden baby vertelt haar verhaal

baby overleden AZP Familienieuws Suriname

“Zoveel emoties. Onze moeder is pas nog overleden en nu dit. Het is te veel”, zegt M.M. met een diepe zucht.

Ze is de tante van de acht maanden oude baby die maandag op tragische wijze is overreden op het erf door haar eigen moeder. Het is een gaan en komen van kennissen, buren en familieleden op het adres aan de Pandit Moerliweg te Meerzorg, waar het onbeschrijfelijke drama zich heeft voltrokken. De onfortuinlijke moeder van het kindje bevindt zich in de woonkamer, maar is niet aanspreekbaar.

M.M. was in de stad toen ze gebeld werd over het ongeval. “Bij de RGD-poli aangekomen zag ik dat mijn nichtje niet meer leefde”, vertelt ze nog steeds vol ongeloof. Volgens de verklaring van de familie stond haar zus op het punt om met de baby en een twaalfjarige dochter uit te rijden. “Ze zouden naar een copycenter gaan.”

De moeder zat achter het stuur met de baby op de passagiersstoel, aanleunend tegen het portier. Nadat haar dochter de poort had opengedaan, was ze naar de auto teruggelopen. Toen ze het linker portier open deed viel de baby naar buiten. “Mijn zus heeft geprobeerd om haar op te vangen, maar ze heeft per ongeluk op het gaspedaal getrapt”, vertelt M.M. over de reflex van de moeder.

Ze bracht in allerijl haar kindje naar de dichtstbijzijnde RGD-poli. “Toen ze van huis vertrokken, klopte haar hartje nog. Ze heeft onderweg overgegeven. Dat was haar laatste gebaar. Bij de poli aangekomen, was ze dood.”

Volgens de moeder was het de bedoeling dat haar oudste dochter met de baby op de achterbank van de auto zou gaan zitten. “Dit is in een fractie van een seconde gebeurd. Mijn zus heeft schuldgevoelens. Het lijkt alsof ze geen hoop meer heeft. Het is geen bewuste handeling geweest. Mijn zus was zo voorzichtig dat ze zelf heeft getracht om haar oudere dochter te behoeden voor een schrammetje”, zegt M.M. Ze toont het schrammetje op het lichaam van de twaalfjarige die verslagen erbij staat.

De tante vraagt haar nichtje of ze zelf heeft getracht om haar zusje te redden, maar het meisje schudt haar hoofd ontkennend en loopt verdrietig weg. Een andere tante begeleidt ons naar de slaapkamer waar de moeder zich intussen bevindt. Enkele familieleden ontfermen zich op dat moment over haar. Terwijl ze haar buik vasthoudt, staat ze met moeite op van het bed en gilt hartverscheurend van verdriet.