Redactie: Zwangere vrouwen overleden in het binnenland

zwanger Suriname

De regering zal per direct onderzoek laten doen naar de dood van twee zwangere vrouwen in twee dorpen in het binnenland. Dit heeft vicepresident Ashwin Adhin donderdag in De Nationae Assemblee gezegd, kort nadat parlementslid Celsius Waterberg van de BEP had onthuld, dat de vrouwen vermoedelijk zijn overleden door complicaties. Diverse assembleeleden hebben ontstemd en geschokt gereageerd op deze zaak.
Mogelijke oorzaak zijn de problemen bij de Medische Zending (MZ) die sinds enkele weken eist dat mensen die geen kaart voor de basiszorg-verlening hebben, alleen tegen contante betaling geholpen kunnen worden. De twee vrouwen waren hiertoe niet in staat en niet uitgesloten wordt geacht, dat dit hen fataal is geworden. De Medische Zending ziet geen andere mogelijkheid dan dat mensen die niet verzekerd zijn, of geen verzekeringspas kunnen overleggen, voor het consult moeten betalen. Dit is zo omdat de regering een maandenlange achterstand heeft in de subsidieverstrekking. Parlementsleden Waterberg en Jennifer Vreedzaam (NDP) hebben de regering opgeroepen om serieuzer en volgens de wettelijke procedure met de MZ om te gaan.

(Voorbeeldfoto Google)

De mededeling van de vicepresident dat er intussen een goed gesprek is geweest met de MZ, waarbij er is afgesproken dat alle betalingen zijn teruggedraaid en dat er bij het MZ voor geen enkele consult betaald hoeft te worden, waren welkom, maar niet tot volle tevredenheid van het parlement. Het college wil dat de problemen structureel worden opgelost en dat de gezondheidszorg van mensen in het binnenland niet gaat inboeten omdat de regering financiële problemen heeft en geen of niet op tijd geld overmaakt aan de MZ.

De vicepresident zei ook dat onder leiding van een task force op basis van de Wet Nationale Zorgverzekering de binnenlandbewoners voorzien zullen worden van een verzekeringskaart.
Bron: DWT**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis