Reacties op: De getuigenis van Xiomara: Winti kulturu versus Jezus

wisi Suriname

DIT IS MIJN GETUIGENIS. (lees de reacties onder de tekst)
Mijn naam is Xiomara en ik woonde in Nickerie. Mijn grootouders leerden mij hun cultuur en wat ik moest doen.

Kon ik niet bevrucht raken door winti?

Ik werkte tijdens offerfeesten voor mensen en manipuleerde hun. Ik werd geleerd dat wanneer iemand voor hulp kwam om geesten die hen lastig vallen, ik een grotere op moest roepen om die kleine te kalmeren. Ik liet ze veel werk doen zodat ik rijk kon worden. Na mijn 38ste jaar kreeg ik last van een ziekte. Mijn dingen konden mij niet helpen, ondanks ik weet dat satan offers wil hebben. De prijs die ik moest betalen is dat mijn eitjes niet bevrucht konden raken. Mijn huwelijk was opgevreten. Ik kon geen kinderen krijgen.

Ik zocht overal hulp

Ik zocht overal naar hulp. Bij de luku-mang, dressi-mang, bunoe-mang, ingi-mang. Ik kreeg last van demonische geesten die mij gebruikten, mishandelden, bang maakten en moest ik van hun alle soorten sieraden aan doen. Zoals:

• De alla-kondre ketting dragen met verschillende kleur, die mijn zou moeten beschermen
• Taraté ketting met zwarte kralen, bestemd voorde Aisa
• Een ring met een rode steen, bestemd voor de Ingi
• Een ring met een witte steen, bestemd voor de Kromantie
• Een mattenklopperring, bestemd voor de Aisa of de Leba
• Boto ketting, bestemd voor de Ingi
• Een lontai ketting, bestemd voor de Apuku
• Een ring met een zwarte steen, meestal ter bevrediging van de Apuku
• Een hanger in de vorm van een houwer voor zowel de Apuku, de djebrie als de kromantie
• Een dollar munt voor de Vodu of de Aisa
• Een ring met 2 duiven en een padiekorrel in het midden, voor de kromantie
• Een zilveren vriendschapsring voor de watra Indji
• Een ring met een groene steen, meestal voor de Busi Indji of de Kantasie

• Een gladde boei met 2 roze knoppen, voor de Aisa
• Een opgeblazen boei met een slange kop, voor de Vodu. De Aisa trekt het ook aan.
• Een hangslot met een sleutel, voor de Kantasie
• Een hanger in de vorm van een Anker voor de watra Indji
• De béré banti (een buikband of een buikketting) met daaraan een sleutel, een houwer of een mes; een Alla kóndre ketting met een houwerhanger, ook de draité ketting of een combinatie met andere ketting; een gouden ring met zwarte steen; een zilveren ring met rode steen; en een voetketting vallen allemaal onder de goedoes van ampuku.
• Ook de bekende vriendschapsring hoort tot de favoriet van de apukoe.(Foto: Mistiek.nl)

Alles heeft met geesten te maken

Al deze sieraden hebben te maken met geesten. Toen ik naar me zelf keek leek ik op een juwelierszaak.
Dit allemaal gaf ook ik aan mensen om ze meer te binden en voor mij zelf moest ik dit alles dragen van al deze mannen. Het werd erger en erger, broeders en zusters. Ik moest ook met en een dode kip baden. Ik kreeg slechte dromen hoe grote mannen intieme gemeenschap met mij hadden. Blauwsel en asafesida (dibri ka ) kreeg ik om me zelf te beschermen, maar het werd erger. De duivel kwam en nam zijn prijs, mijn gezondheid, mijn huwelijk mijn, vooruitgang, mijn zwangerschap, mijn eerste ongeboren kind.

In Ocer ben ik genezen

Maar nadat ik Jezus heb leren kennen bij een genezingsdienst in OCER werd ik genezen en heb toen Jezus Christus aangenomen. Ik heb mijn zonden beleden. Ik ging me elke dag iets beter voelen. Ik heb bevrijding gehad nadat ik een kerkdienst heb bezocht en alle die geesten kwamen eruit. Ik heb overgegeven groen, rood slijmerig. Ik kroop als een slang en danste een demonische dans. Ik werd bevrijd in de naam van JEZUS.

Dus let op wat u draagt als christenen. Ze kunnen uw gebedsleven belemmeren. Jezus heeft mij al 6 jaren bevrijdt en ik heb geen last meer. Mijn huwelijk is hersteld. Ik ben nu een succes en heb mijn kinderen een van 6 en de andere 4 jaar oud en ik ben nu een evangelist.

Ik hoop dat jullie mijn verhaal delen om anderen bewust te maken!

2 verschillende reacties op het verhaal:

Reactie 1. Dag mensen. Gelovigen en ongelovigen. Maar nazaten van de Afrikaanse cultuur. Ik zie het zo. Winti is nu eenmaal onderdeel van ons cultuur. En deze brief hierboven zie ik als een totale vernedering van onze cultuur. 

Waar zit het echte probleem

Hoe durft ze te zeggen dat al het kwaad in haar leven door haar cultuur komt. Mevrouw moet nagaan waar het werkelijke probleem zit. ik kan dat wel zeggen. Het zit in haarzelf. Onze cultuur draait niet alleen maar om sieraden kopen en mensen die je oplichten. onze cultuur gaat diep. Veel dieper dan de bijbel. Weet ze wel wie er allemaal achter de bijbel staan. Hebben de mensen die blindelings achter de bijbel aanlopen een historie. Wat weten ze eigenlijk? Omdat het in een boekje staat is het waarheid?

Ik geloofde ook in de bijbel

Ik neem ze niet kwalijk. Ooit deed ik alles wat er in de bijbel stond. Mijn leven draaide om de kerk. Maar voelde me uiteindelijk niet lekker. De mensen die naar de kerk gaan zijn hypocriet, oordelend en ze denken niet zelf na. Ze laten anderen voor ze bepalen en voor ze nadenken. Niet allemaal. Maar velen.


Roddelen, de hele dag roddelen ze en kijken naar mensen dingen. Ik ken dominee’s die er drie tot 6 schatjes op na houden. Laten we het niet hebben over de vele verhalen van misbruik binnen de kerk. Dat zijn allemaal mensen die zichzelf zogenaamd christenen noemen. Nee hoor. Niemand hoeft mij te vertellen dat er niets is boven de kerk.

Ik geloof ook in een hogere macht, en bij mij is dat onze cultuur, onze voorouders. Dit wilde ik graag zeggen aan de mensen die eeuwig oordelen over hun eigen cultuur. Ze moeten zich schamen om datgene van de witmangs verkiezen boven dat van onze blakka boeba! Deelt u dit aub voor mij. Dank u wel.

***

Reactie 2 Jezus is de weg, de waarheid en het leven.
Ik heb zoiets ook vernomen van iemand, dus in de winti cultuur hè, heb je dan die du mang of bonoe mang die je zogenaamd gaat helpen met je problemen, dmv om die hogere rang geesten op te roepen om deze geesten dan zogenaamd te verdrijven!!!
Toen ik dit las, kwam het overeen met datgene dat ik had vernomen van die persoon. En dit hield me bezig hè, dat een clue eindelijk was opgelost. Hoe kan je een ring, ketting ,buik ketting etc dragen voor zogenaamde ” goede Geesten” die je bescherming bieden?
Als je beschermt wordt, waarom zoveel eisen, je bindt je aan zo een geest. Je winti prey kost duizenden srd. Elk jaar weer winti prey, kra tafra.


Een Apuku die je in bed bevredigd

Een apuku die je intiem bevredigt in de avond uren, moet een ring krijgen? En daarna kan je toch geen kinderen baren of dat je een man kan hebben, want hij verstoot je man.
Ik heb zelfs meegemaakt in de gemeente, dat een zuster na jaren bevrijding heeft gekregen van deze geest. Ze kon niet in de verwachting raken, door dezelfde apuku geest en na haar bevrijding is ze meteen in de verwachting geraakt. Is God niet goed mensen?
Ik geloof niet in winti’s die mensen beschermen. Ik geloof eerder dat ze je vernietigen en je arm maken. Die bonoe man wordt rijk, en jij wordt arm. Kom me ook niet zeggen dat na wit man draag oe a bijbel op, pure onzin. Je kent de bijbel niet, daarom praat je zo. Als je de bijbel leest zie je dat het niet om joden of zo gaat. Gaat om de weg die we moeten kiezen om tot God te komen en hem te dienen. Niet om die voodoo cultuur van onze groot ouders die ze hadden meegenomen uit africa.


Bang voor een Haïtiaan?

Je houdt zoveel van je cultuur van je voorouders, waarom ben je dan bang voor een Haïtiaan?? Het gaat toch om diezelfde geesten of niet?? Want winti cultuur is een Afrikaanse cultuur. Cultuur van onze voorouders. Wel ik heb Jezus en ik ben niet bang voor een Haïtiaan, Afrikaan of wie dan ook.
Ik kan zoveel schrijven, maar ala njan bun foe njan, maar ala taki no bun foe taki. Maar Jezus mus de oe fesi mang. Gado na na wi Yepi mang. Praise the Lord, he is the living God.
**

Bron: Facebook page