Redactie: Baby met volwassen tong geboren

Het syndroom van Beckwith-Wiedemann, dat is de aandoening waarmee de kleine Paisley 16 maanden geleden geboren werd. Een zeldzame ziekte, maar de symptomen waren meteen duidelijk: het meisje had zo’n enorme tong dat ze niet kon eten of ademen.
Het syndroom treft ongeveer 1 op 15.000 kinderen en heeft drie veelvoorkomende symptomen: een navelbreuk, gigantisme (reuzengroei), en – in het geval van Paisley – macroglossie, oftewel een grote tong. Die van het meisje was bij haar geboorte zowat even groot als een volwassen tong.
De eerste weken moest Paisley, uit South Dakota (VS), dan ook beademd worden, omdat de tong zo groot was dat hij haar deed stikken. Ze moest ook maandenlang gevoed worden door een tube, omdat eten in haar mond nemen en kauwen geen optie was: haar tong nam letterlijk haar hele mond in beslag.

Mislukte operatie
Het waren moeilijke maanden voor de ouders. “Haar tong hing constant naar buiten”, vertelt mama Madison. “Ze kauwde er ook altijd op, omdat het zo dik was en zoveel plaats innam. Volgens de dokters was het de grootste tong die ze ooit gezien hadden bij een baby.

Er werd tijdens een operatie maar liefst 15 centimeter van haar tong weggesneden, en het verschil is dramatisch. De tong van het meisje past voor het eerst in haar leven in haar mond. De artsen hopen dat Paisley geen verdere operaties zal moeten ondergaan aan haar tong. Het meisje zal echter streng gemonitord worden de komende jaren, aangezien het syndroom ook een verhoogde kans op tumoren, dus ook kanker,  met zich meebrengt. Maar voorlopig is Paisley voor het eerst een gelukkige kleuter.
Bron: HLN**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis