Redactie: Pakje sigaretten 27SRD?

roken Suriname

Mitra International NV heeft bekendgemaakt dat in verband met de stijging van de douanewisselkoers gedurende de afgelopen periode het bedrijf genoodzaakt is ingaande dinsdag 11 oktober haar prijsstructuur aan te passen. Zo zijn de prijzen van Dunhill, Morello en Pall Mall drastisch omhoog gegaan. Dunhill is de koploper met een winkelprijs per slof tussen SRD 230 en SRD 246 en per pak is het tussen SRD 25 en SRD 27. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had via de Nationale Voorlichtingsdienst meegedeeld dat de douanekoers van SRD 4,04 voor de US$ is losgelaten en dat de koers marktconform berekend zou worden. De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname is toen naar SRD 7,28 gegaan voor de US$.
Vanaf dat moment is de koers aan het fluctueren, waardoor deze om de twee weken aangepast wordt. Momenteel staat de douanekoers op SRD 7,82.
Albert Alleyne, voorzitter van Consumentenkring Suriname (CKS), stelt dat de Consumentenkring altijd heeft aangegeven niet eraan mee te werken dat mensen roken vanwege de schade die dit levert aan de gezondheid. De CKS-voorzitter geeft tevens aan elke verhoging toe te juichen zolang die in de belastingkas gaat. “Echter zijn we geen voorstaander van dat producten zo maar verhoogd worden. Deze moeten naar redelijkheid en billijkheid zijn. De staat moet zodanig de inkomsten verwerken dat de ziektes die voortkomen uit de sigaret tevens bestreden kunnen worden.”

De CKS-voorzitter geeft aan dat het ook niet correct is dat de douanekoers hoger ligt dan de straatkoers. Bij verhogingen is de kans eveneens groot dat de smokkel van sigaretten toeneemt. Alleyne vindt in dit kader dat wanneer de controle inefficiënt is, verhoging geen enkele zin heeft, omdat de consument uiteindelijk het gelag zal betalen. “Wat wij graag zien, is dat het controleapparaat van de overheid en van de belastingen actiever moet worden. We moeten erop toezien dat er ook geen smokkel komt van geen enkel product’, aldus Alleyne.
Bron: DBS
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis