Redactie: Karin Amatmoekrim schrijft over de zoektocht naar haar vader

Tenzij de vader: Een nieuwe Amatmoekrim
De 40-jarige Surinaams-Nederlandse schrijfster zal vandaag haar nieuwste boek presenteren in het nieuwe pand van Uitgeverij Prometheus te Amsterdam.


Over het boek “Tenzij de vader”:
‘Wie nadenkt over zijn ouders vraagt zich indirect af of er in hun leven, in de keuzes die ze maakten, een boodschap schuilt. Een bericht voor jou alleen. Iets wat je zal helpen leven.’

Eric Lie is 71 jaar oud en een taekwondo-grandmaster in Paramaribo. Hij is de hoogst gepromoveerde vechtsporter van Suriname en wordt door velen gezien als een levende legende. Een man die ongehinderd door zijn leeftijd hartstochtelijk blijft jagen op wild, en op vrouwen. Een man met veel kinderen.
Een van die kinderen, Karin Amatmoekrim, besluit op zoek te gaan naar de man achter de verhalen, in de hoop uiteindelijk haar vader te vinden.

In een ingetogen, bedachtzame stijl beschrijft Amatmoekrim de worsteling tussen een vader en een dochter die elkaar nauwelijks kennen. Wat volgt is een uiterst intiem portret van zowel vader als dochter.
‘Ik ben altijd bang geweest om naar hem te kijken. Dat wil zeggen; naar hem om te zien, hem aan te zien, hem te erkennen. Kijken, voor een schrijver, is zien. Is graven, is interpreteren, is proberen te begrijpen. Kijken is je vinger achter het losse hoekje zien te krijgen. Krabben, pulken, peuteren, tot je het los kunt trekken. Kijken is ontmaskeren. Dat is wat me angst aanjoeg; om hem te zien. Maar ze zeggen: ik ben de dochter van een legende. Angst past me niet.’

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) studeerde psychologie en moderne letterkunde. Ze schrijft korte verhalen, essays en romans. Tenzij de vader is haar zesde boek.
Het lijkt ons een geweldig boek om te lezen. Om in het bezit te komen van dit boek kunt u contact maken met Uitgeverij Prometheus te Amsterdam.
Bron: Werkgroep Caraibische letteren 

**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis