Redactie: Jamila Abendanon zorgt voor waardig afscheid zwerver

“Voor mij is het de eerste keer dat ik met zo’n geval van ‘langligger’ ben geconfronteerd”, vertelt Jamila Abendanon, die inmiddels een jaar leiding geeft aan het mortuarium van ’s Lands Hospitaal. Het gaat om ‘bapak Gimin’ (64), die op 6 augustus overleed en naar het mortuarium werd gebracht, waar tot twee weken geleden niemand zich om hem bekommerde.

De laatste jaren van zijn leven woonde hij met twee honden, als zijn trouwe vrienden, op het schoolerf van de Sint Ferdinandschool aan de Oude Copieweg, te Lelydorp. Zijn bed was de stoep van de kleuterklas. Als kind zat bapak Gimin op deze school.
In zijn jonge jaren was hij een knappe jongeman, die een goede baan had als buschauffeur en ook nog aan bodybuilding deed. Maar het leven ging niet zoals hij misschien voor ogen had, want op de een of andere dag werd hij thuisloos en zwierf in de omgeving van Lelydorp, veertig jaar lang. Over hoe hij precies tot het zwerversbestaan is gekomen, doen verschillende verhalen de ronde. Het bekendste is dat hij door zijn geliefde in de steek werd gelaten en door die verloren liefde is ‘doorgedraaid’.

Gevonden lijken of lijken in mortuaria die niet geclaimd worden door familieleden, is geen probleem van vandaag. De procedure is dat pas na twee maanden het mortuarium bij de procureur-generaal kan aankloppen voor toestemming om het proces in te zetten voor een sobere, onpersoonlijke ‘lanti beri’.

Maar uitgaand van het standpunt dat elke mens na zijn overlijden recht heeft op een waardige en persoonlijke uitvaart, heeft Abendanon hulp gezocht om de familie van ‘bapak Gimin’ op te sporen.

De hulpvraag belandde onder anderen bij Rob Kidjo, gepensioneerd legerarts uit Nederland, die bezig is met zijn remigratieproces naar Suriname. “Javanen hebben in hun cultuur waarden en normen dat overledenen met respect behandeld moeten worden. Ik was daarom erg verbaasd toen ik met dit probleem geconfronteerd werd”, zegt Kidjo. Binnen zijn brede netwerk heeft hij vrienden en kennissen ertoe kunnen bewegen om het proces tot een goed einde te brengen. “Juridisch, financieel, sociaal was het een heel lang traject, dat ik vanaf het begin goed wilde leiden.”

Als een aflevering uit het populaire Nederlandse televisieprogramma ‘Spoorloos’ ging ook Sanijah Hardjodikromo op zoek naar familie van de overledene. Als parochiaan van de Sint Jozef-parochie wist zij dat ‘bapak Gimin’ was overleden, maar dat hij nog niet was begraven, was nieuws voor haar en de andere kerkgangers. “Hij was een rustige man die niemand kwaad deed”, herinnert ze zich hem.

Bron: DWT**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis