Redactie: Man in Groningen overleden na bijen aanval

bijen Suriname

Een man is gisteren overleden na een wespenaanval in de provincie Groningen – Nederland. De man werkte aan een riool en stuitte op een wespennest. De insecten staken hem. Hij raakte onwel en overleed.

De Arbeidsinspectie, onderzoekt de zaak. Het slachtoffer was werkzaam bij wegenbouwbedrijf Koninklijke Sjouke Dijkstra uit Leek. De werkzaamheden zijn vanwege zijn overlijden enkele dagen stilgelegd.

Het komt vaker voor dat wespen doden. Ongeveer 5 procent van de mensen is ernstig allergisch voor bijen- of wespensteken. Een toevallige ontmoeting met deze insecten kan voor hen dan ook een dodelijke afloop hebben.

Ook in Suriname is de bij gevaarlijk. Hier hebben we vooral last van Braziliaanse bijen. Bijna jaarlijks worden wel een paar mensen aangevallen, waarbij soms iemand de steken niet overleeft.

Wespen, bijen of horzels zijn giftig, bij een aanval gebruiken ze de angel op hun achterlijf om hun gifzak te legen in het slachtoffer. Ze spuiten maar een duizendste gram gif in, maar daarin zitten enzymen en stoffen die invloed hebben op de bloedvaten, zenuwen en andere cellen in het lichaam.**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis