Redactie: Allochtone kindjes in Rotterdam hebben slechter gebit

Meer dan 20 procent van de Rotterdamse kinderen heeft één of meerdere gaatjes in hun tanden op zesjarige leeftijd. Het zijn voornamelijk allochtone kinderen in deze stad die een kwetsbare groep vormen.

image
Voor de studie werden meer dan 4.000 gebitsfoto’s van zesjarige Rotterdamse kinderen geanalyseerd. Daarnaast werden ouders van de betreffende kinderen gevraagd een vragenlijst in te vullen. De resultaten van het zogeheten Generation R onderzoek zin gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Caries Research.

In vergelijking met Nederlandse kinderen hebben Surinaams-Hindoestaanse kinderen twee keer vaker meer dan drie gaatjes in hun gebit. Voor Turkse en Marokkaanse kinderen komt dit vijf keer zo veel voor.

“Bekend is dat opleidingsniveau van moeder en inkomen van de ouders meespelen bij de gezondheid van kinderen”, aldus onderzoeker Eppo Wolvius. “Toch verklaart deze sociale ongelijkheid maar een deel en blijven de grote etnische verschillen, waarvan wij denken dat ze ook spelen in andere grote Nederlandse steden, bestaan als we deze factor meewegen. Wij vermoeden dat het voedingspatroon met vaak veel zoetigheid een rol speelt, vooral bij Turkse en Marokkaanse kinderen. Maar of dit ook echt zo is, moet blijken uit vervolgonderzoek.”
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis