Redactie: Vrienden blijken 41 jaar geleden verwisseld te zijn bij geboorte

In Canada is voor de tweede keer in een jaar een geval van baby-verwisseling in een en hetzelfde ziekenhuis aan het licht gekomen. Leon Swanson en David Tait werden 41 jaar geleden drie dagen na elkaar geboren in het Norway House-ziekenhuis in een afgelegen dorp in de provincie Manitoba, in het midden van het land. Dna-onderzoek heeft nu aangetoond dat de twee als baby zijn verwisseld en aan de verkeerde ouders zijn meegegeven.

image

De twee mannen zijn samen opgegroeid en goed bevriend met elkaar. Van jongs af aan viel op dat ze meer leken op de ouders van de ander. Er werden jarenlang grappen gemaakt dat ze bij de geboorte waren verwisseld.

De twee lieten het dna-onderzoek doen nadat eind vorig jaar in hun omgeving een eerste geval van baby-verwisseling aan het licht was gekomen. Dat betrof ook twee mannen die net als Swanson en Tait in 1975 in het Norway House-ziekenhuis waren geboren. De vier mannen behoren allemaal tot de Cree-indianen, een inheemse bevolkingsgroep.
Misdrijf

Gezondheidsfunctionarissen hebben geschokt gereageerd. Een oud-bestuurder van de provincie Manitoba, die Swanson en Tait bijstaat, heeft gezegd dat één incident nog op een vergissing kan duiden. Nu dit tweede geval aan het licht is gekomen moet er volgens hem aan een misdrijf worden gedacht. Hij vermoedt dat er misschien nog meer gevallen zijn.

De Canadese minister van Volksgezondheid Philpott heeft een onderzoek aangekondigd. “We moeten weten hoe dit heeft kunnen gebeuren.” Zij kondigde aan dat de archieven van het ziekenhuis door een onafhankelijke instantie zullen worden onderzocht. Philpott legt een link met de inheemse afkomst van de mannen. Het maakt volgens haar duidelijk hoe belangrijk het is om alle Canadezen van goede gezondheidszorg te voorzien.

Van de 35 miljoen Canadezen behoren zo’n 1,4 miljoen mensen tot de oorspronkelijke bewoners, Inuit en indianen. Ze leven gemiddeld in veel slechtere omstandigheden dan de rest van de bevolking.
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis