Redactie: 145-jarige Gotho is het leven zat

De Indonesische Mbah Gotho heeft op zijn 145ste verjaardag verteld wat zijn grootste wens is: sterven. Hij zou de langst levende man op aarde zijn, al moet dat officieel nog bevestigd worden door een onafhankelijke bron.
Mbah Gotho woont in Sragen, in het midden van het Indonesische eiland Java. Volgens zijn identiteitskaart is hij geboren op 31 december 1870. Dat maakt hem de oudste man die ooit geleefd heeft. “Het recept om oud te worden, is geduld”, verklapt de ietwat cynische man.

epaselect epa05513721 A 145 years old Indonesian man, Sodimejo, also called 'Mbah Gotho' sits in front of his house in Sragen, Central Java, Indonesia, 29 August 2016. Mbah Gotho is believed as the world's oldest man with documentation that stated he was born in 1870.  EPA/ALI LUTFI

Ghoto heeft al heel wat begrafenissen bijgewoond. Die van zijn tien broers en zussen, die van vier echtgenotes en zelfs enkele van zijn kinderen. Vandaag bestaat zijn familie nog uit kleinkinderen en kinderen van die kleinkinderen. Een van hen vertelde de media dat zijn grootvader zich al voorbereid op zijn dood van toen het kind amper een jaar was. Ghoto kocht 24 jaar geleden een begraafplaats vlak bij die van zijn kinderen.

Volgens zijn familieleden slijt Ghoto zijn dagen door naar de radio te luisteren. Naar de televisie kijken, kan hij niet meer omdat hij slecht ziet. Daarnaast moet de familie Ghoto helpen om te eten en zichzelf te wassen.
Met zijn leeftijd kan Ghoto het record breken van de Franse Jeanne Calment. Zij stierf in 1997 op de leeftijd van 122. Hoewel de lokale autoriteiten na lang zoekwerk bevestigd hebben dat de geboortedatum authentiek is, moet dat nog bevestigd worden door een onafhankelijke bron. Pas dan is Ghoto officieel de oudste man die ooit geleefd heeft.
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis