Redactie: Nieuw crematieoord geopend

De stichting Nationale Uitvaartoorden Suriname heeft het crematieoord te Uitkijk officieel in gebruik genomen zondag. Dit gebeurde op de 71e verjaardag van voorzitter Shabir Ishaak, die ook de motor is achter het opzetten van het oord. Hij heeft er werk van gemaakt om zoveel mogelijk met donaties uit Suriname en Nederland een crematie-oord op te zetten. Van de regering heeft hij terrein (7 ha) gekregen, terwijl het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij materieel ingezet heeft voor de ontbossing van het terrein. Districtscommissariaat Saramacca steunt het project op verschillende manieren.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft toegezegd dat het ministerie van Openbare Werken de twee kilometer zandweg zal beschelpen. Vrienden van Ishaak hebben de weg alvast vernoemd naar Ishaak. Adhin zei dat via een beschikking van het ministerie van Binnenlandse Zaken de vernoeming dient plaats te vinden. Hiervoor zal ook zorg gedragen worden.

Districtscommissaris Laksmienarain Doebay prees de enorme inzet van Ishaak en zijn bestuur. Hij merkte op dat een Moslim zich zo inzet om een oord op te zetten waar voornamelijk Hindoes gecremeerd zullen worden. Ishaak voerde aan dat geloofsovertuiging niet ertoe doet als het gaat om realiseren van doelen die gesteld zijn. Hij merkte op dat president Desi Bouterse het Hindoefeest Divali en het Moslim Offerfeest ook tot nationale dagen heeft verklaard, terwijl hij Hindoe noch Moslim is. Ishaak toonde zich ook verheugd met de aanwezigheid van coalitie en oppositie bij de ingebruikname. Hij merkte op dat in fundamentele zaken geloof of politieke kleur ondergeschikt zijn.

De vicepresident, minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Chan Santokhi bleven stilstaan bij de laatste afscheid die genomen zal worden van dierbaren bij dit oord. Het lichaam keert terug naar de oerelementen, terwijl de ziel naar haar volgende bestemming gaat. Santokhi zei dat Surinamers uit het district Saramacca veel geld besparen als zij dichtbij huis hun overledenen willen cremeren in plaats van te trekken naar het crematieoord te Weg naar Zee dat overbelast is. Er kunnen vier lijken tegelijk gecremeerd worden.

Bron: Starnieuws
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.