Redactie: Zika virus in Nederland

In de afgelopen 4 weken is bij 10 mensen in Nederland het zikavirus vastgesteld. Daarmee hebben in totaal 80 mensen in Nederland het virus opgelopen dit jaar, van wie een klein aantal zwangere vrouwen.
Dat blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het gaat om reizigers die allemaal in het buitenland besmet zijn geraakt. Het RIVM denkt dat veel meer Nederlanders het virus hebben opgelopen, omdat maar een op de vijf mensen daadwerkelijk klachten krijgt na een besmetting.

Het zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het vermoedelijk bij ongeboren kinderen kan leiden tot hersenafwijkingen. De meeste mensen die besmet raken, herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

Verspreiding van het zikavirus in Nederland is onwaarschijnlijk, omdat de verantwoordelijke muggen in ons land niet voorkomen. Alhoewel, in een woonwijk in Veenendaal zijn van de week een aantal Aziatische tijgermuggen aangetroffen. Deze beestjes kunnen wél ziekten zoals het zikavirus overdragen.
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.