Redactie: Inmiddels minstens 4 gevallen van microcefalie geregistreerd in Suriname

Een groot deel van de zwangere vrouwen, die het zikavirus hadden opgelopen en gevolgd zijn door een onderzoeksteam heeft een gezond kind gebaard. Het team van zeven personen, is in januari in overleg met het ministerie van Volksgezondheid opgericht. Teamlid Nathanel Holband, noemt het opvallend dat in een korte periode enkele kinderen, vermoedelijk met microcefalie, zijn geboren.

“Ik zeg dit niet om onrust te creëren bij onder andere zwangere vrouwen. We kunnen moeilijk met honderd procent zekerheid zeggen dat er een verband is tussen het virus en de afwijking. Het lijkt er wel sterk op, maar we kunnen geen uitsluitsel geven voordat we alles op een rij hebben gezet.” Hoewel de krant informatie heeft dat er deze week vermoedelijke een vijfde geval van microcefalie is geregistreerd, houdt Holband het op de eerder genoemde vier gevallen. Het onderzoeksteam zal doorgaan met het volgen van zwangere vrouwen en baby’s die vermoedelijk microcefalie hebben.

John Cordrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo raadt de gemeenschap, in het bijzonder de inwoners in Nickerie aan, om oplettend te zijn en om zich goed te beschermen. De meeste gevallen van zika worden nu daar geregistreerd, al zijn er er voorlopig nog maar weinig. “Wat we nu meemaken zijn de naweeën van zika. We kijken als het ware in een achteruitkijkspiegel en dat is microcefalie. Met laboratoriumdiagnostiek kijken we naar dingen die nu gebeuren.” Hij verwacht niet dat er een toename zal zijn van personen, in het bijzonder zwangere vrouwen, die zich zullen laten testen.

De medisch-directeur van ’s Lands Hospitaal, Soenita NannanPanday-Gopising, spreekt van heel veel verrassingselementen bij zika, maar de ziekenhuizen hebben niet zitten wachten op wat komen zou. Ze verwijst hierbij naar het onderzoeksteam. Verder zijn er metingen gedaan in samenwerking met onder andere de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie.

Vorige week hebben de ziekenhuizen officieel richtlijnen ontvangen van het BOG. “We hebben die eerder al gebruikt, maar nu is het officieel. Het gaat om onder andere de vaststelling van microcefalie bij baby’s en de behandeling van de zwangere vrouw.”
**
Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.