Redactie: Eerste baby met afwijking door Zika geboren in Suiriname

Hoewel de paniek nog net niet uitbreekt in Miami waar deze week de eerste veertien plaatselijk overgedragen zika-besmettingen zijn bevestigd, is Lesley Resida de kalmte zelve bij de eerste melding van een zika-gerelateerde microcefalie-baby in Suriname. De zuigeling kreeg de afwijking via een met zika besmette moeder. “In public health werk je met scenario’s en dit behoorde ook tot een van de mogelijkheden”, klinkt het rustig als de krant de directeur van Bureau Openbare Gezondheid vraagt om een reactie.

(Voorbeeld foto van Google)

Volgens Resida is het ook niet de bedoeling dat er nu weer een verhevigde voorlichtingscampagne op touw gezet wordt om de gemeenschap extra voor te lichten. “De campagnes die wij hebben gevoerd via radio en televisie zijn al geweest. We zijn toen zelf huis-aan-huis en op diverse scholen geweest om informatie te verstrekken aan burgers. Nu richten wij ons voornamelijk op voorlichting aan zwangere vrouwen, want die moeten nu extra opletten”, meldt Resida.

Wel zal volgens de BOG-directeur de bewustwording worden opgevoerd en het woensdag uitgegeven persbericht van het ministerie van Volksgezondheid over de zika-baby (s) zou onder die noemer geplaatst moeten worden. In het persbericht meldt het ministerie dat recentelijk in Suriname de eerste baby geboren is van wie vastgesteld is dat hij lijdt aan microcefalie, doordat de moeder tijdens de zwangerschap was besmet met het zikavirus.

Vorige maand nog meldde John Codrington dat Suriname precies in de periode zit waarin een conclusie zou kunnen worden getrokken over een mogelijk verband tussen zika en baby’s die geboren worden met microcefalie. “Als we over vier tot vijf maanden geen gevallen registreren kunnen we dan zeggen dat Suriname gelukkig hiervan bespaard is gebleven”, liet het hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo weten. Met de recente besmettingen is duidelijk dat het ijdele hoop bleek te zijn.
**
FamilieNieuws.com publiceert familieberichten, relatieverhalen, nieuws en nog veel meer voor families in Suriname en Nederland. Wie is overleden, geboren, jarig of geslaagd? Beri, feestje, huwelijk? Hier vindt u alles.

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Blijf ons volgen op de verschillende social media.

Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.

Bron DWT