Redactie: Hiv-pil binnenkort in Nederland

Als de hiv-preventiepil PrEP in heel Europa wordt toegelaten, is die dus ook automatisch in Nederland toegelaten. Dat benadrukt een woordvoerder van de Nederlandse minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag.
Hij reageerde desgevraagd op een oproep van belangenorganisaties aan Schippers om de pil direct beschikbaar te stellen.
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA gaf eerder vrijdag groen licht voor het middel. De Europese Commissie in Brussel moet nu definitief een besluit nemen. In de regel gebeurt dit binnen afzienbare tijd, aldus de zegsman van Schippers.

Op dat moment is het middel in heel Europa toegelaten tot de markt en dus ook automatisch toegelaten tot de Nederlandse markt. Hier komt geen beslissing van de Nederlandse minister aan te pas. Schippers gaf eerder wel aan advies te gaan vragen aan de Gezondheidsraad over het belang van PrEP bij de preventie van hiv.

De EMA meldde vrijdag dat PrEP een effectief en veilig preventiemiddel is. Daarmee is volgens de organisaties de laatste hobbel voor invoering in Nederland weggenomen.

Het Aids Fonds – Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren zeggen dat er geen tijd verloren kan worden in de strijd tegen hiv. ,,Het is cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt. Jaarlijks vinden duizend nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen.” In landen als de Verenigde Staten en Frankrijk is PrEP al langer beschikbaar.

Noodzakelijke aanvulling
Volgens de belangenclubs is de hiv-pil een noodzakelijke aanvulling op bestaande hiv-preventiemiddelen, zoals condooms, testen en snel behandelen. ,,Na dertig jaar condoompromotie weten we dat niet iedereen zijn leven lang condooms gebruikt. Voor sommigen voldoen de huidige preventiemethoden niet. Met name voor mensen met een verhoogd risico op hiv biedt PrEP aanvullende en effectieve bescherming.”

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Net als de anticonceptiepil, dient PrEP dagelijks te worden geslikt.

Wie weet komt deze pil binnenkort ook naar Suriname

**
FamilieNieuws.com publiceert familieberichten, relatieverhalen, nieuws en nog veel meer voor families in Suriname en Nederland. Wie is overleden, geboren, jarig of geslaagd? Beri, feestje, huwelijk? Hier vindt u alles.

Automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Blijf ons volgen op de verschillende social media.

Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Stuur het naar [email protected] en wij publiceren het gratis.